Ohjeet hakijalle
Hankerahoitusta voi hakea ympäri vuoden. Olethan kuitenkin ensin meihin yhteydessä, jotta voimme käydä alustavasti läpi suunnitelmaasi. Siirry tästä suoraan hakulomakkeeseen.
Mihin hankerahoitus myönnetään
Hanketuki myönnetään juridisille yhteisöille tai näistä muodostuvalle konsortiolle hankkeisiin, jotka edistävät säätiön ohjelmatoiminnan painopistealueita. Rahoitettavat hankkeet voivat olla tieteellistä tutkimusta, muunlaista yleishyödyllistä tiedontuotantoa, laajan toimijajoukon ymmärryksen luomista tai syventämistä tai kokeiluhankkeita, joissa tietoa hyödynnetään käytäntöön ja/tai joissa pyritään luomaan jonkinlainen ratkaisu tunnistettuihin ongelmiin. Hankkeissa syntyvän tiedon, ymmärryksen ja käytännön sovellusten tulee hyödyttää laajemmin säätiön sidosryhmäverkostoa säätiön mission mukaisesti, erityisesti koulutus- ja kehitystoimijoita.
Myöntämämme hanketuki voi säätiön puolesta olla osa suurempaa rahoitusta, jossa Ami-säätiön rahoitus koskisi erityisesti tiedontuotantoa.
Huomaathan, että hankkeisiin myönnetty avustus voi olla saajalle arvonlisäverotonta, mikäli verohallinnon ehdot täyttyvät. Säätiö ei kuitenkaan voi taata avustuksen saajalle avustuksen verovapautta.

Hakuaika ja hankerahoituksen suuruus
Hankeavustus on jatkuvassa haussa. Jatkuva haku tarkoittaa, että voit olla yhteydessä meihin milloin tahansa ja voimme sopia tapaamisen hankkeeseesi liittyen. Jos alustavasti koemme molemminpuolisesti hankkeen mielekkääksi, lähetät tarkennetun hankeavustushakemuksen. Vuonna 2023 säätiöllä on mahdollisuus jakaa noin 400 000 euroa eri suuruisille hankkeille.
Hakemuksen laatiminen
Kun otat meihin ensi kertaa yhteyttä, olethan selvittänyt jo hankkeistasi ainakin seuraavat kohdat:
- Mitä teet ja miksi? Mitkä tahot ovat hankkeessa mukana?
- Mitä tietoa hanke tuottaa ja miksi sitä tarvitaan? Miten olet selvittänyt tiedon tarpeen? Tuo myös esiin alustava suunnitelma tiedon integroitumisesta käyttöön.
- Miten tuotettava tieto liittyy säätiön ohjelmatoiminnan painopistealueisiin? Miten tieto hyödyttää hakijatahoa laajemmin esimerkiksi pääkaupunkiseudun koulutus- ja kehitystoimijoita?
- Millaiset resurssit hankkeella on ja mikä osa on tarkoitus kattaa säätiön rahoituksella?
Varsinainen hankehakemus tehdään verkossa. Voit jättää hakemuksen milloin tahansa. Olethan kuitenkin ensin ollut meihin yhteydessä ja käynyt alustavasti läpi suunnitelmaasi. Suosittelemme, että tutustut hakulomakkeessa vaadittuihin tietoihin etukäteen, jotta voit luonnostella vastaukset ennakkoon ja hankkia tarvittavat liitteet saataville.
Jos hakijana on konsortio, on yhteisellä hakemuksella oltava yksi vastuuorganisaatio ja nimetty vastuuhenkilö. Konsortio voi tehdä vain yhden hakemuksen samaan hankkeeseen. Vastuuorganisaatio ja nimetty vastuuhenkilö toimivat päähakijana vastaten mahdollisen myönnetyn avustuksen käytöstä ja raportoinnista säätiölle ja avustuksen muille osapuolille sekä tarvittaessa muille tahoille kuten esimerkiksi verottajalle. Mahdollinen avustus voidaan maksaa vain vastuuhenkilön edustamalle vastuuorganisaatiolle, joka vastaa avustuksen jakamisesta edelleen muille hankkeen osapuolille. Budjetoinnin ja raportoinnin yhteydessä on huomattava, että jos rahoitettavassa hankkeessa arvonlisävero vähennetään lopullisista kustannuksista kirjanpidossa, tulee kustannukset esittää arvonlisäverottomina. Arvonlisäveron saa sisällyttää osaksi haettavaa hankeavustusta vain, jos vero jää avustuksen saajan lopulliseksi kustannukseksi
Hakemuksen arviointi
Hankeavustuksista päättää säätiön hallitus apurahatoimikunnan esityksestä. Hallitus kokoontuu päättämään avustuksista useamman kerran vuodessa. Tarvittaessa säätiö voi hankkia suunnitelmasta asiantuntija-arvion. Lausuntojen sisältö ja niiden laatijat eivät ole julkisia.
Hankehakemusten arviointikriteereinä ovat:
- Hankkeen tuottaman tiedon relevanttius säätiön kulloisessakin ohjelmassa määriteltyjen painopistealueiden kannalta.
- Hankkeen tuottama lisäarvo ja yhteistyö koulutus- ja kehitystoimijoiden kanssa.
- Hankesuunnitelman laatu ja toteutuskelpoisuus.
Avustuksen käyttö ja ehdot
Hankeavustusta on alettava käyttää pääsääntöisesti kuuden kuukauden sisällä myönteisen päätöksen saamisesta. Hankeavustuksen saajien kanssa solmitaan sopimus, jossa määritellään tarkemmin rahoituksen ehdot, kuten maksatuksen aikataulu, väli- ja loppuraportointi ja yhteistyön muodot. Rahoitusta ei myönnetä takautuvasti.
Pääsääntöisesti avustus maksetaan seuraavasti (voidaan sopimuksessa sopia toisin):
- Kun myönnetty summa on 15 000 euroa tai alle, maksetaan kokonaisuudessa jälkikäteen.
- Kun myönnetty summa on yli 15 000 euroa, maksetaan alussa 25 prosenttia kokonaissummasta, väliraportoinnin jälkeen 50 prosenttia ja loppuraportoinnin jälkeen 25 prosenttia.

Ohjeet hanketuen saaneelle
Hanketuen saajat julkistetaan säätiön verkkosivuilla ja hakijat saavat tiedon päätöksestä hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Haluamme tiedon kautta edistää ohjelmamme painopistealueita, joiden tekemiseen tarvitaan laaja joukko eri tahoja. Siksi edellytämme, että rahoittamamme hankkeen tuottama tieto on avoimesti kaikkien saatavilla, jotta tieto on myös muiden hyödynnettävissä. Avustuksen saaja sitoutuu julkistamaan hankkeen tulokset ja edistämään myös muilla tavoin tiedon hyödyntämistä ja juurtumista käytännön toimintaan. Säätiö tukee tässä tehtävässä avustuksen saajaa.
Säätiö on kiinnostunut olemaan hankkeiden kumppanina ja viestimään sekä hankevaiheesta että lopullisista tuloksista ja auttamaan tiedon hyödyntämisen tehtävässä – tämä edellyttää yhteistyötä myös avustuksen saajan taholta.
Myönnetty avustus siirtyy maksatukseen sopimuksessa sovitun aikataulun mukaisesti ehtojen täyttyessä. Väliraportoinnin sisällöstä sovitaan sopimuksen solmimisen yhteydessä. Lisäksi väliraportointiin liitetään siihenastinen hakijatahon nimenkirjoitusoikeuden omaavan tahon allekirjoittama hankekirjanpito tai muu talousselvitys.
Loppuraportointi koostuu tulosten ja niiden hyödyntämisen selvityksestä sekä talousselvityksestä.
Keskeytys ja takaisinperintä
Jos hankerahoituksen saaja ei ole toteuttanut avustushakemuksen mukaista hankesuunnitelmaa tai noudattanut avustuksensaajan kanssa solmittua sopimusta, myönnetty apuraha voidaan keskeyttää ja periä takaisin. Muutokset hankesuunnitelmaan ja sopimukseen ovat mahdollisia, mutta ne on tehtävä kirjallisesti säätiön kanssa. Ole siis viipymättä yhteydessä säätiöön, jos hankkeesi ei etene suunnitelman tai sopimuksen mukaisesti.