Miten tulevaisuuden osaamistarpeita ennakoidaan? Olemme valinneet yhdeksi hankerahoituksen painopisteeksi tänä vuonna osaamisen ennakoinnin. Teeman erillishaku toimii normaalin hankerahoituksemme tapaan.
Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset haastavat osaamistarpeitamme jatkuvasti. Kun samanaikaisesti ikäluokat pienenevät, on entistäkin tärkeämpää, että työmarkkinoilla oleva osaaminen vastaa työ tarpeisiin.
Osaamisen ennakointi auttaa siinä, että Suomessa on tulevaisuudessakin ihmisiä oikeissa paikoissa tarvittavalla osaamisella. Ennakointitiedon kehittämiseen kannattaakin satsata juuri nyt.
Mitä on osaamisen ennakointitieto?
Ennakoinnin voi nähdä sekä muutoksen tekemisenä että muutokseen valmistautumisena. Voimme vaikuttaa tulevaisuuteen ja työskennellä haluamamme kaltaisen tulevaisuuden eteen.
Haluammeko, että tulevaisuudessa Suomessa on relevanttia osaamista? Haluammeko, että kykenemme itsekin jatkuvasti ymmärtämään millaista osaamista kannatta tulevaisuuden varalle kehittää?
Ennakointitiedosta saadaan enemmän hyötyjä irti esimerkiksi silloin, kun organisaatioissa on käytössä toimintamalli systemaattiseen ennakointiin tai jos ennakointitietoa käsitellään yhdessä.
Millaisia hankkeita rahoitamme?
Rahoitamme erillishaun kautta hankkeita, joissa kehitetään ennakointitiedon käyttöä tai vahvistetaan ennakointikyvykkyyttä. Lisäksi rahoitamme yleishaussa muita hankkeita.
Parhaillaan käynnissä olevat ennakointihankkeet kehittävät ennakointitiedon käyttöä ja vahvistavat ennakointikyvykkyyttä. Säätiö rahoittaa juuri nyt kolmea teeman mukaista hanketta. Haemme samalla uusia hanke-ehdotuksia.
Elinkeinoelämän oppilaitokset EOL ry kuvaa yhteistyön toimintamalleja jäsenistönsä, eli 39 ammatillisen oppilaitoksen, ja työelämän välillä. Hankkeessa tutkitaan, miten eri mallit kartoittavat osaamiseen liittyvää ennakointitietoa ja miten niissä syntyvää ennakointitietoa hyödynnetään. Hankkeessa perustetaan myös verkosto, jossa oppiminen ja tiedon yhteinen käsittely on mahdollista.
Demos Helsinki käsittelee yhdessä pääkaupunkisedun toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kanssa vihreän siirtymän koulutus- ja osaamistarpeiden muutoksia. Parinkymmenen hengen yhteiskehittelypajat perustuvat vuonna 2023 ilmestyneeseen laajempaan raporttiin vihreän siirtymän osaamis- ja koulutustarpeista. Sen yhteinen käsittely vie tuloksia lähemmäs käytäntöä ja luo yhteistä ymmärrystä.
Skills Finland ry on aloittamassa ammattitaitostandardien määrittelyä, jotta ammattikoulusta valmistuvien osaaminen vastaisi tulevaisuuden työelämän tarpeita. Järjestö on mukana luomassa kansainvälistä asiantuntijaverkostoa ammattitaitostandardeja kehittämään. Standardit ovat käytössä WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuissa ja ne ovat myös työvälineitä koulutuksen suunnitteluun ja sen järjestäjille sekä työelämälle.
Lue myös Ennakointikamarin kanssa Taloustutkimuksella teettämämme selvitys, joka suunnattiin Helsingin seudun koulutus- ja työllisyystoimijoille. Selvityksen tulosten jälkeen päätimme avata osaamisen ennakointitiedon kehittämiselle erillishankerahoituksen.
Näin haet hankerahoitusta
- Toimi hyvissä ajoin. Hankerahoitusta voi hakea jatkuvana hakuna niin kauan kuin kullekin vuodelle varattua rahaa on jäljellä. Vuonna 2024 jaamme rahoitusta eri suuruisille hankkeille vähintään 400 000 euroa, mukaan lukien yleishaun sekä osaamisen ennakoinnin erillishaun.
- Varaa aika keskusteluun. Muista, että sinulla on halutessasi mahdollisuus keskustella hankehakemuksesta kanssamme ennen hakemuksen jättämistä. Katso ohjeet keskusteluun valmistumisesta.
- Varmista, että hankkeen tuottama tieto on vapaasti myös muiden hyödynnettävissä. Ami-säätiö rahoittaa yleishyödyllistä tiedontuotantoa.
- Tutustu myös aiempiin hankkeisiin ja rahoitettuun tutkimukseen.