Ami-säätiö rahoitti vuoden 2024 aikana Skills Finland ry:n hanketta, joka keskittyi ennakointityöhön ja uusien ammattitaitovaatimusten määrittelyyn. Päättyneen hankkeen tavoitteet linkittyvät vahvasti osaamisen ja kohtaannon teemaan, joka on yksi säätiön kolmesta painopisteistä.
Ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla edistävä Skills Finland oli vuonna 2024 mukana käynnistämässä uutta kansainvälistä WSOS- kehittämiskeskusta (World Skills Occupational Standards) ammattitaitostandardien määrittelyyn.
Kehittämiskeskus toimii verkostossa, johon kuuluu 87 maata. Hanke toteutettiin Suomesta tulevien asiantuntijoiden avulla WorldSkillsin sihteeristön kanssa.
Tavoitteena globaalisti yhteneväiset ammattitaitovaatimukset
WorldSkillsin ammattitaitovaatimukset heijastavat maailmanlaajuisia ammatteja ja niiden osaamistavoitteita. WSOS-keskus vastaa WorldSkillsin järjestämien ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuiden ammattitaitovaatimusten päivittämisestä ja kehittämisestä osana WorldSkills Internationalin toimintaa.
Keskuksen tarkoituksena on varmistaa, että WorldSkills-kilpailulajien ammattitaitovaatimukset ovat ajan tasalla ja vastaavat työelämän vaatimuksia globaalisti.
– WorldSkillsin ammattitaitovaatimukset heijastavat maailmanlaajuisia ammatteja ja niiden osaamistavoitteita, jotka ovat edustettuina WorldSkills-kilpailussa. Nämä vaatimukset painottavat työmarkkinoiden kysyntää ja osaamistavoitteita. Standardien tarkoituksena on luoda WorldSkills-kilpailun vertailukohtina perusta aidolle ammatilliselle suorituskyvylle, tarjota vertailukohta kansallisille ja alueellisille standardeille sekä ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteille, kertoo Skills Finland ry:n toiminnanjohtaja Maria Ekroth.
Suomalaiset huippuasiantuntijat merkittävässä roolissa — yritykset hyötyvät ammattitaidon kehittymisestä
Suomen rooli WSOS-keskuksessa on merkittävä, sillä suomalaiset asiantuntijat osallistuvat aktiivisesti ammattitaitovaatimusten päivitystyöhön. Tämä työ tehdään joka toinen vuosi laajassa asiantuntijaverkostossa, johon kuuluu muun muassa edellisen WorldSkills-kilpailun ekspertit, jotka ovat ammatillisen koulutuksen ja kansainvälisen yritysverkoston edustajia ympäri maailmaa. Suomalaiset asiantuntijat analysoivat ammattitaitovaatimusten vastaavuutta Suomen työelämän tarpeisiin ja reflektoivat näitä standardeja vastaaviin suomalaisiin tutkinnon perusteisiin.
– Suomen näkökulmasta WorldSkillsin ammattitaitovaatimukset auttavat meitä kehittämään ammatillista koulutusta sekä valmentamaan nuoria huippuammattilaisia työelämään. WSOS-työ ja ammattitaitostandardit voivat parantaa pääkaupunkiseudun kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta tarjoamalla korkeatasoista ammatillista koulutusta ja valmennusta. Tämä auttaa yrityksiä saamaan päteviä työntekijöitä, jotka ovat valmiita vastaamaan työelämän vaatimuksiin, mikä johtaa korkeampaan tuottavuuteen ja parempaan työlaatuun sekä tukee myös yksilöiden ja työyhteisöjen menestymistä työelämässä. WSOS-työryhmän standardit tukevat nuoria ja aikuisia selviytymään ja menestymään modernissa ja alati muuttuvassa maailmassa ammattitaitokilpailutoiminnan ja valmennuksen kautta, Ekroth jatkaa.
Täältä löytyvät tämän hetken eri alojen ammattitaitostandardit, jotka ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. WorldSkills Lyon 2024
Lue hanke-esittely: Hanke: Ennakointityö ja uusien ammattitaitovaatimusten määrittely – Ami-säätiö
Hanke sai vuonna 2024 Ami-säätiön hankerahoituksen World Skills Occupational Standards -työn kehittämiseen.
Lue blogikirjoitus: Työmarkkinoiden kysyntää ja todellisia työtehtäviä painottavat ammattitaitovaatimukset ammatillista koulutusta kehittämässä – Ami-säätiö