Ami-säätiö on myöntänyt kaksi henkilökohtaista tutkimusapurahaa kevään 2023 apurahahausta.
Tutkimusapurahan saivat väitöstutkija Anna Holvio ja väitöstutkija Heidi Lehtovaara. Holvion tutkimus sijoittuu Aalto-yliopiston Taloustieteen laitokselle ja Lehtovaaran Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitokselle.
Hakuaika oli 15. joulukuuta 2022–13. helmikuuta 2023. Säätiö sai määräaikaan mennessä 20 hakemusta, ja päätökset myönnöistä teki säätiön hallitus huhtikuun kokouksessaan.
Tukea erityisoppilaiden työllistymiseen
Anna Holvion väitöstutkimus tarkastelee erityisoppilaiden myöhempiä koulutusvalintoja ja asemaa työelämässä. Tutkimus on vaativa rekisteritutkimus ja lisäksi tutkimuksessa pyritään löytämään asetelma, joka mahdollistaa erityisopetuksen vaikutusten arvioimisen verrattuna tilanteeseen, jossa nämä yksilöt eivät olisi koulussa saaneet erityisopetusta.
Holvion mukaan tutkimus antaa panoksensa siihen, että tulevaisuuden työmarkkinoilta löytyisi oma paikka aivan jokaiselle.
”Tuen tarve kouluissa lisääntyy, joten kyse ei ole työmarkkinoidenkaan kannalta mitenkään pienestä joukosta. Erityisoppilaiden osaamista pystytään yhtäältä paremmin hyödyntämään ja toisaalta työllistymisen ja urakehityksen esteitä purkamaan, kun käytössä on tietoa heidän uravalinnoistaan ja heidän kohtaamistaan haasteista. Tutkimusaihe ei ole helppo, mutta siitä saatava tieto sitäkin tarpeellisempaa, mikä itseäni ennen kaikkea motivoi.”
Maahan muuttaneiden naisten kokemukset
Heidi Lehtovaaran väitöstutkimus tarkastelee korkeasti koulutettujen maahan muuttaneiden naisten kokemuksia työnhausta ja erityisesti sitä, miten haastateltavien odotukset ja kokemukset työnhakuprosesseista kohtaavat.
Tutkimus selvittää myös, millaista tukea haastateltavat naiset käyttivät työnhakuun sekä miten he puhuvat perheen tai äitiyden teemoista suhteessa työnhakuun. Lehtovaara haastattelee laadullisessa, työelämäntutkimuksen sekä sukupuolentutkimuksen kentille sijoittuvassa tutkimuksessaan pääkaupunkiseudulla asuvia, Suomeen muuttaneita naisia, joilla on korkeakoulututkinto.
”Aihe syntyi työskenneltyäni vuosia maahanmuuttajataustaisia naisia tukevassa kansalaisjärjestössä, Monika-Naiset liitto ry:ssä. Huomasin konkreettisesti, miten aiemmin hankittu koulutus ja työkokemus eivät taanneet nopeaa pääsyä työelämään. Suuri osa Suomeen muuttavista naisista on korkeasti koulutettuja ja omaa moninaista kielitaitoa. Maahanmuuttoprosessi vaikuttaa kuitenkin naisiin ja miehiin eri tavoin. Halusin syventyä aiheeseen tarkemmin”, Lehtovaara kertoo.
Tutkimuksensa kautta hän haluaa olla mukana kehittämässä pääkaupunkiseudun työmarkkinoita monimuotoisemmiksi ja yhdenvertaisemmiksi.
”On erittäin tärkeää, että täällä jo asuvat ja tänne eri syistä muuttavat työllistyvät kestävälle työuralle. Tällä on suuri merkitys sekä yksilöille itselleen, pääkaupunkiseudulle että koko Suomelle.”
Hakijoilta hyvä arvosana apurahahaulle
Henkilökohtaisilla tutkimusapurahoilla paitsi toteutetaan säätiön visiota, pyritään myös kasvattamaan kiinnostavuutta tutkijoiden silmissä.
”Tahdomme luoda hyvät suhteet alan tutkijoihin ja näin edistää mahdollisuuksia yhteistyölle myös ohjelmatoiminnan piirissä. Hakijat antoivat tutkimusapurahojen prosessista meille myönteisen arvion, mikä ilahduttaa, kun kyseessä on ensimmäinen hakumme”, sanoo ohjelmapäällikkö Anna Aalto.
Hakijoille ilmoitetut arviointikriteerit olivat
- tutkimusaiheen relevanttius säätiön vision toteuttamisen kannalta
- tutkijan kyvykkyys toteuttaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta sekä
- tutkimussuunnitelman laatu ja toteuttamiskelpoisuus.
Esitykset rahoitettavasta tutkimuksesta säätiön hallitukselle tekee tehtävään erikseen perustettu apurahatoimikunta. Hallitus teki huhtikuun kokouksessa myös päätökset ensimmäisistä hankeavustuksista.
Seuraavat tutkimusapurahat avataan hakuun vuoden 2024 puolella.