Kevään kolmas hankerahoitus on myönnetty tutkimukselle, jossa tuotetaan uutta tietoa anonyymista rekrytoinnista. Siinä tarkastellaan, miten nimettömällä rekrytoinnilla voitaisiin vaikuttaa rekrytointiprosessin yhdenvertaisuuteen.
Hankkeen toteuttavat Työn ja talouden tutkimus Laboren sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkijat. Yhteistyötä muun muassa aineistoissa tehdään tiiviisti Helsingin kaupungin kanssa.
”Hanke tuottaa tieteellisesti uskottavaa tietoa anonymisoinnin vaikutuksista rekrytoinneissa. Tutkimme anonymisoinnin vaikutuksia rekrytointisyrjintään ja palkatun henkilön sopivuuteen kyseiseen tehtävään. Lopulta keskustelemme, kannattaako rekrytointien anonymisointi ottaa laajemmin käyttöön”, kuvataan suunnitelmassa.
Tutkimuksessa tuotetaan uutta tietoa hyödyntämällä Helsingin kaupungilla toteutettavaa asteittaista rekrytoinnin anonymisointia, joka perustuu kaupunginvaltuuston päätökseen.
”Mikäli tutkimustulokset tukevat tällaista toimintaa, voi se ohjata muidenkin työnantajien kuin Helsingin kaupungin toimintaa jatkossa”.
Kansallisesti tärkeä tavoite
Monimuotoisuus työmarkkinoilla on yksi Ami-säätiön ohjelman painopistealueista, ja sen mukainen tahtotilamme on, ettei kenenkään tarvitse olla töissä joku muu.
Monimuotoiset ja syrjimättömät työmarkkinat ovat kansallisesti tärkeä tavoite Suomelle, ja sitä turvataan myös lainsäädännöllä. Suomalaiset työyhteisöt ovat jo monimuotoistuneet esimerkiksi muuttoliikkeen ja monikulttuuristumisen myötä.
Monimuotoisuuden mahdollisuudet ja ratkaistavat haasteet ovat kuitenkin erityisen näkyviä pääkaupunkiseudulla, missä monen muun kaupunkialueen tavoin väestön moninaistuminen on jo pidempään ollut nykypäivää.
Hankeavustusta voidaan myötää juridiselle yhteisölle, ja rahoitettavat hankkeet voivat olla tieteellistä tutkimusta, muunlaista yleishyödyllistä tiedontuotantoa, laajan toimijajoukon ymmärryksen luomista tai syventämistä tai kokeiluhankkeita, joissa tietoa hyödynnetään käytäntöön tai pyritään luomaan jonkinlainen ratkaisu tunnistettuihin ongelmiin.
Säätiön kaksi muuta hankerahoitusta myönnettiin työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen painopistealueelle.