Miten Ami-säätiö voisi olla kokoaan suurempi toimija? Olemme pohtineet tätä kysymystä intensiivisesti viimeisen puolen vuoden aikana strategiatyössä.
Säätiöllämme on takana 50 vuoden historia, josta voimme olla ylpeitä. Haluamme, että horisontissamme siintää myös hieno tulevaisuus.
Ami-säätiö siirtyi vuonna 2020 uuteen aikakauteen, kun se yhdisti voimansa Ammattienedistämissäätiö AEL:n kanssa ja molempien koulutustoiminnat siirtyivät uuteen AEL-Amiedu osakeyhtiöön eli Taitotaloon. Toimintaamme lähdettiin kehittämään uuteen suuntaan.
Kutsun kuluneita neljää vuotta uuden toiminnan käynnistysvaiheeksi, jonka aikana olemme kokeilleet uusia toimintamalleja ja arvioineet tarkoitustamme. Nykyään toteutamme säätiön tarkoitusta edistämällä ihmislähtöistä muutosta työmarkkinoilla muun muassa myöntämällä apurahoja.
Kun keväällä 2024 siirryimme kehitysvaiheeseen, jossa jalostamme käynnistysvaiheen kokeiluja, huomasimme pian, että vanha strategia ei enää täysin vastannut toimintaamme ja tavoitteitamme. Tarvitsimme strategian tarkentamista.
Strategiatyössä hyödynnettiin tekoälyä
Strategiauudistus alkoi arvojemme kirkastamisella. Vaikka arvot oli määritelty aiemmin, niiden merkityksen syventäminen oli tarpeen.
Henkilöstön keskustelujen kautta ydinarvoksemme nousi ymmärryksen lisääminen, jota tukevat yhteistyö ja rohkeus. Nyt, kun tiedämme, mitä arvot meille tarkoittavat, voimme hyödyntää niitä myös viestinnässämme.
Varsinainen strategian tarkentaminen alkoi tämän jälkeen. Keskityimme suuriin linjoihin: arvojen kirkastamiseen, vision ja mission kehittämiseen sekä kriittisten menestystekijöiden määrittämiseen.
Hallituksen ja henkilöstön strategiaseminaarissa käytiin läpi tulevaisuuden suunnitelmia ja perehdyttiin vertailevaan työmarkkinatietoon Pohjolan pääkaupunkiseuduista.
Toimintamme tarkoitus ja suunta tarkentuivat tukikysymysten avulla, ja tekoälyä hyödyntäen pohdimme kriittisiä menestystekijöitämme. Keskustelimme myös taloudellisesti kestävän toiminnan merkityksestä Ami-säätiössä ja sen mittareista.
Rullaava strategia vie kohti visiota ja unelmaa
Työn tuloksena luovuimme perinteisistä strategiakausista. Ami-säätiön strategia on jatkossa rullaava, eli sitä arvioidaan ja päivitetään vuosittain. Vaikka tavoitteena oli tarkentaa aiempaa strategiaa, käytännössä muokkauksista tuli täysin uusia.
Aiomme edelleen keskittyä työmarkkinakysymyksiin. Tehtävämme, eli missiomme on luoda ymmärrystä työmarkkinoiden ilmiöistä ja tukea tarvittavaa muutosta pääkaupunkiseudulla. Koulutuspoliittisiin kysymyksiin otamme kantaa erityisesti Taitotalon omistajaohjauksen kautta.
Innostavien keskustelujen myötä päädyimme kekseliääseen ratkaisuun, jossa määrittelemme sekä pitkän tähtäimen unelman että tavoitteellisen vision.
Unelmamme on, että pääkaupunkiseutu matkaa kohti Pohjolan parhaita työmarkkinoita. Lupaamme tarttua muutostarpeisiin, joita työmarkkinat tarvitsevat toimiakseen entistä paremmin.
Säätiönä meitä kannustaa visio, jonka mukaan olemme osaamisalueillamme tunnettu ja vetovoimainen toimija, joka innostaa yhteistyöhön.
Kriittiset menestystekijät ovat strategisia tavoitteita
Hyväkään strategia ei toteudu ilman kriittisten menestystekijöiden määrittelyä. Olemme tunnistaneet menestystekijöiksi tasapainoisen talouden, uudistuvan ajattelun, kehittyvän yhteistyön ja tehokkaan asemoitumisen.
Näillä osa-alueilla meidän on onnistuttava, jotta Ami-säätiö on olemassa myös seuraavat 50 vuotta ja sen jälkeen.
Kriittiset menestystekijät toimivat strategisina tavoitteina, joita tarkennetaan vuosittain laadittavassa toimintasuunnitelmassa. Haluamme olla ketterä ja dynaaminen säätiö, joka ennakoi toimintaympäristön muutoksia.
Ensi vuoden strategisena teemana on muutoksen tarkempi määrittely: minkälaista muutosta haluamme saada aikaan ja miten se toteutetaan. Olen erityisen iloinen kevään aikana jatkuneesta prosessista, jossa hallitus ja henkilöstö ovat aktiivisesti osallistuneet Ami-säätiön strategiatyöhön.
Uskon, että Ami-säätiöllä on nyt strategia, johon kaikkien on helppo sitoutua. Meillä on jo valmiina paljon uusia ja kiinnostavia ideoita, joten kannattaa olla kuulolla tulevista suunnitelmistamme.
Tilaamalla Ami-säätiön uutiskirjeen ja seuraamalla aktiivisesti kanaviamme saat tiedon uudistuksistamme ensimmäisten joukossa.