Oppimisvaikeudet vaikuttavat merkittävästi opinnoissa ja työssä selviytymiseen. Silti oppimisvaikeuksien huomioiminen ja tuki opinnoissa ja myöhemmin työelämässä sekä näihin liittyvä tutkimustieto on edelleen varsin vähäistä.
Kuntoutussäätiön tutkimushanke Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien aikuisten oppimisvaikeudet, tuen saanti sekä opiskelu- ja työelämäpolut tuottaa uutta tietoa vähän tutkitusta kohderyhmästä ja keinoista huomioida aikuisten oppimisvaikeudet ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä. Tuloksista on hyötyä sekä ammatillisen koulutuksen että työelämän kehittämisessä.
Työelämässä on paljon aikuisia, joiden osaaminen vaatii kehittämistä. Oppimisvaikeuksien kohdalla työelämäkokemuksista ja työpaikalla saadusta tuesta tiedetään edelleen vähän. Tulevaisuudessa työikäisen väestön vähenemisen myötä jokaisen osaaminen ja työpanos on tarpeen.
– Oppimisvaikeudet ovat yleisiä ammatillisessa koulutuksessa. Tarvitsemme tutkittua tietoa siitä, miten ammatilliset oppilaitokset vastaavat oppimisvaikeuksia kokevien aikuisopiskelijoiden toiveisiin, tavoitteisiin ja elämäntilanteisiin, kertoo erikoistutkija Johanna Korkeamäki Kuntoutussäätiöstä.
-Erilaisten kyselytutkimusten mukaan oppimisvaikeudet ovat hyvin yleisiä, ja niillä on kielteistä vaikutusta aikuisiällä kouluttautumiseen, työllistymiseen ja työelämäkokemuksiin. Tutkimustiedon avulla on mahdollista tarkentaa kielteisiin kokemuksiin yhteydessä olevia tekijöitä ja etsiä niihin ratkaisuja vuoropuhelussa ammatillisen koulutuksen ja työelämätoimijoiden kanssa, Korkeamäki jatkaa.
Hankkeessa hyödynnetään Amisbarometrin tietoja ja lisäksi tätä aineistoa rikastetaan pääkaupunkiseudulta kerättävin haastatteluin.
– Vaikka Amisbarometriä on kerätty vuodesta 2015, ei sitä ole juurikaan hyödynnetty aikuisopiskelijoiden tutkimuksessa. Oppimisvaikeuksia ei ole tutkittu kyseisellä aineistolla, vaikka kyselyssä on huomioitu monipuolisesti oppimisessa koetut vaikeudet, iloitsee aineiston hyötykäytöstä erikoistutkija Hanna Rinne.
– Oppimisvaikeuksien kannalta alanvalinta on merkityksellinen. Tutkimuksissa on esitetty viitteitä siitä, että lukivaikeuksien vuoksi hakeuduttaisiin tietyille aloille, esimerkiksi ihmissuhdetyöhön, rakennusalalle tai kaupan alalle, joilla vaaditaan vähemmän lukemista ja kirjoittamista. Oppimisvaikeuksia kokeneet ovat voineet aiemman tuen ja ohjauksen puutteen vuoksi ajautua itselleen sopimattomalle alalle. Myös fyysisesti kuormittavan työn vuoksi alanvaihtaminen voi terveydellisistä syistä tulla välttämättömäksi, tiivistää Korkeamäki oppimisvaikeuksien heijastuksia työelämään.
Takaisin hanke-esittelysivulle