Ami-säätiön seuraavien kahden vuoden suuria teemoja ovat muutoksen tekeminen ja toiminnan vaikuttavuuden arviointi. Toimintaympäristön arvioiminen ja muutoksen tekeminen tulevat olemaan myös keväällä pidettävän hallituksen strategiaseminaarin agendalla.
Ami-säätiön tavoitteena on tukea positiivista muutosta pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla – erityisesti ohjelmatyön painopisteiden, osaaminen ja kohtaannossa onnistuminen, monimuotoisuus työmarkkinoilla sekä työhyvinvointi ja työssä jaksaminen, avulla. Kyse on monimutkaisista ongelmista, minkä vuoksi säätiö pyrkii kehittämään ohjelmatyön ajattelua kompleksisuusajattelun ja systeemisen muutoksen kautta.
– Ohjelmatyömme painopisteiden takana on väestörakenteen muutos ja siitä poikivat haasteet työmarkkinoille. Toivomme, että kompleksisuusajattelu auttaa meidän lisäksemme myös sidosryhmiämme ja innostaa meitä kaikkia tekemään yhdessä töitä näiden haasteiden kanssa, taustoittaa Ami-säätiön ohjelmajohtaja Anna Aalto.
Ami-säätiön koulutustoiminta yhtiöitettiin vuonna 2020 ja säätiö on sen jälkeen toteuttanut tarkoitustaan myös uusien toimintamuotojen kautta. Aika alkaa siis olla otollinen viime vuosien toiminnan yhteenvedolle ja kehittävälle vaikuttavuusarvioinnille.
– Tavoitteenamme on rakentaa viitekehys säätiön vaikuttavuuden arvioinnille sekä toiminnan arvioinnille tulevan vuoden aikana ja lähteä tämän jälkeen arvioimaan uutta toimintaamme, kertoo Ami-säätiön toimitusjohtaja Juha Post.
Molemmissa teemoissa Ami-säätiötä tukevat professori Harri Jalonen ja tutkimusjohtaja Petri Uusikylä.