Myönnämme hankerahoituksia organisaatioille työmarkkinoiden kehittämiseen. Tavoitteemme on edistää myönteistä muutosta pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla siten, että kohtaanto, monimuotoisuus ja hyvinvointi työmarkkinoilla kehittyisivät myönteisesti. Meitä ohjaa väestörakenteen muutos ja halu rakentaa pääkaupunkiseudusta kilpailukykyinen ja kiinnostava alue myös pohjoismaisesta näkökulmasta.
Hankerahoituksen myönnetään pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden kohtaantoa, monimuotoisuutta ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin. Lisäksi säätiöllä on vuosittain yksi näitä kohteita kapeampi alue, jolle se myöntää hankerahoituksia. Vuonna 2025 teema on työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten tilanteen parantaminen pääkaupunkiseudulla. Hakemuksesi voi siis kohdistua jollekin näistä neljästä aiheesta.
Hankkeet voivat olla esimerkiksi tutkimusta, selvitystä tai muuta yleishyödyllistä tiedontuotantoa, kokeiluita, skaalaushankkeita, ratkaisuita tai kyvykkyyksien synnyttämistä.
Meille on tärkeää, että hankkeiden tuottama tieto tai muu lisäarvo integroituu pääkaupunkiseudulle tai hyödyttää pääkaupunkiseudulla toimivia hakijatahoa laajemmin.
Tarjoamme hankehakijoille mahdollisuutta keskustella säätiön kanssa hankehakemuksesta ennen sen jättämistä. Tällöin voit saada säätiön ensikäden näkökulmia hankehakemukseen. Tapamme on kerännyt runsaasti myönteistä palautetta ja suosittelemme sen käyttöä, olethan kuitenkin ajoissa liikkeellä, sillä aikoja on rajoitetusti tarjolla.
Lisäksi tarjoamme kaikille yhteisiä hankehakuklinikoita, joilla käsittelemme yleisesti niitä aiheita, joista useimmiten hankekeskusteluissa tulee esiin. Päivitämme lähiaikoina vuoden 2025 hankeklinikat tähän:
Hankehakemuksista päättää säätiön hallitus apurahatoimikunnan esityksestä kahdesti vuodessa edellyttäen, että ensimmäisen päätöskierroksen jälkeen on jäljellä jaettavaksi varattua rahaa . Apurahatoimikunta kokoontuu useamman kerran vuodessa.
Jotta hakemuksesi ehtii vuoden 2025 ensimmäiselle päätöskierrokselle, on sen oltava perillä 28.4.2025 mennessä. Toivomme, että jätät hakemuksesi kuitenkin heti kun mahdollista, sillä käsittelemme niitä saapumisjärjestyksessä. Aikaisemmin toimivilla on myös paremmat mahdollisuudet saada aika keskusteluun ennen hakemuksen jättämistä.
Vuonna 2025 jaetaan yli 450 00 euroa hankkeille.
Olemme nyt erityisen kiinnostuneita hankkeista, jotka edistävät työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten (Neet-nuoret) työllisyys- ja koulutuspolkuja pääkaupunkiseudulla
Hakijan muistilista
- Hae rahoitusta hyvissä ajoin. Voit jättää hakemuksen milloin tahansa, myös vuoden 2024 puolella. 28.4.2025 mennessä jätetyt hakemukset ehtivät mukaan vuoden ensimmäiselle päätöskierrokselle.
- Varaa aika keskusteluun tai hyödynnä hankehakemusklinikoita ennen hakemuksen jättämistä. Katso ohjeet keskusteluun valmistumisesta – valmistautuneena hyödyt enemmän.
- Varmista, että hankkeen tuottama tieto on vapaasti myös muiden hyödynnettävissä. Säätiö rahoittaa yleishyödyllistä tiedontuotantoa.
- Tutustu aiempiin hankkeisiin.
Hankerahoituksista päättää säätiön hallitus apurahatoimikunnan esittelystä. Hallitus päättää myönnöistä kahdesti vuodessa. Apurahatoimikunta kokoontuu useamman kerran vuodessa ja hakemuksia käsitellään jatkuvasti.
Mihin hankerahoitus myönnetään
Hanketuki myönnetään juridisille yhteisöille tai näistä muodostuvalle konsortiolle hankkeisiin, jotka edistävät säätiön ohjelmatoiminnan painopistealueita. Käytännössä hakijalla täytyy olla Y-tunnus.
Rahoitettavat hankkeet voivat olla tieteellistä tutkimusta, muunlaista yleishyödyllistä tiedontuotantoa tai laajan toimijajoukon ymmärryksen luomista tai syventämistä. Ne voivat olla kokeiluhankkeita, joissa tietoa hyödynnetään käytäntöön tai joissa luodaan ratkaisu tunnistettuihin ongelmiin. Hankkeen tuottaman tiedon on oltava luonteeltaan yleishyödyllistä ja ohjelmatoiminnan painopisteiden lisäksi relevanttia pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden kehittymisen kannalta. Tiedon integroitumiseen on hyvä kiinnittää huomiota jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
Säätiön myöntämä hanketuki voi olla osa suurempaa rahoitusta. Hanketuki voidaan myöntää myös konsortiolle, mutta yhden konsortion hakijatahon on oltava vastuullinen toteuttaja.
Huomaathan, että hankkeisiin myönnetty avustus voi olla saajalle arvonlisäverotonta, mikäli verohallinnon ehdot täyttyvät. Säätiö ei kuitenkaan voi taata avustuksen saajalle avustuksen verovapautta.
Hakemuksen laatiminen
Hankehakemus tehdään verkossa.
Seuraavat kysymykset saattavat auttaa, kun pohdit säätiötä hankkeesi rahoittajana:
- Mitä teet ja miksi? Mitkä tahot ovat hankkeessa mukana?
- Mitä tietoa hanke tuottaa ja miksi sitä tarvitaan? Miten olet selvittänyt tiedon tarpeen erityisesti pääkaupunkiseudulla? Miten hankkeesi tuottama tieto voi integroitua pääkaupunkiseudulle ja mikä on hankkeesi rooli siinä?
- Miten tuotettava tieto liittyy säätiön ohjelmatoiminnan painopistealueisiin?
- Millaiset resurssit hankkeella on ja mikä osa on tarkoitus kattaa säätiön rahoituksella?
Huomaathan hakemusta laatiessasi:
- Jos hakijana on konsortio, on yhteisellä hakemuksella oltava yksi vastuuorganisaatio ja nimetty vastuuhenkilö. Konsortio voi tehdä vain yhden hakemuksen samaan hankkeeseen. Vastuuorganisaatio ja nimetty vastuuhenkilö toimivat päähakijana vastaten mahdollisen myönnetyn avustuksen käytöstä ja raportoinnista säätiölle ja avustuksen muille osapuolille sekä tarvittaessa muille tahoille, kuten esimerkiksi verottajalle. Mahdollinen avustus voidaan maksaa vain vastuuhenkilön edustamalle vastuuorganisaatiolle, joka vastaa avustuksen jakamisesta edelleen muille hankkeen osapuolille.
- Budjetoinnin ja raportoinnin yhteydessä on huomattava, että jos rahoitettavassa hankkeessa arvonlisävero vähennetään lopullisista kustannuksista kirjanpidossa, tulee kustannukset esittää arvonlisäverottomina. Arvonlisäveron saa sisällyttää osaksi haettavaa hankeavustusta vain, jos vero jää avustuksen saajan lopulliseksi kustannukseksi
Hakemuksen arviointi
Hankeavustuksista päättää säätiön hallitus apurahatoimikunnan esityksestä. Hallitus kokoontuu päättämään avustuksista useamman kerran vuodessa. Tarvittaessa säätiö voi hankkia suunnitelmasta asiantuntija-arvion. Lausuntojen sisältö ja niiden laatijat eivät ole julkisia.
Hankehakemusten arviointikriteereinä ovat:
- Hankkeen tuottaman tiedon relevanttius säätiön ohjelmassa määriteltyjen painopistealueiden kannalta.
- Hankkeen merkitys koulutus- ja kehitystoimijoille ja/tai pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden kehittymiselle.
- Hankesuunnitelman laatu ja toteutuskelpoisuus.
Avustuksen käyttö ja ehdot
Hankeavustusta on alettava käyttää pääsääntöisesti kuuden kuukauden sisällä myönteisen päätöksen saamisesta. Hankeavustuksen saajien kanssa solmitaan sopimus, jossa määritellään tarkemmin rahoituksen ehdot, kuten maksatuksen aikataulu, väli- ja loppuraportointi ja yhteistyön muodot. Rahoitusta ei myönnetä takautuvasti.
Pääsääntöisesti avustus maksetaan seuraavasti:
- Kun myönnetty summa on 15 000 euroa tai alle, maksetaan kokonaisuudessa jälkikäteen.
- Kun myönnetty summa on yli 15 000 euroa, maksetaan alussa 25 prosenttia kokonaissummasta, väliraportoinnin jälkeen 50 prosenttia ja loppuraportoinnin jälkeen 25 prosenttia.
Ohjeet hanketuen saaneelle
Hanketuen saajat julkistetaan säätiön verkkosivuilla ja hakijat saavat tiedon päätöksestä hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Haluamme tiedon kautta edistää ohjelmamme painopistealueita, joiden tekemiseen tarvitaan laaja joukko eri tahoja. Siksi edellytämme, että rahoittamamme hankkeen tuottama tieto on avoimesti kaikkien saatavilla, jotta tieto on myös muiden hyödynnettävissä. Avustuksen saaja sitoutuu julkistamaan hankkeen tulokset ja edistämään myös muilla tavoin tiedon hyödyntämistä ja juurtumista käytännön toimintaan. Säätiö tukee tässä tehtävässä avustuksen saajaa.
Säätiö on kiinnostunut olemaan hankkeiden kumppanina ja viestimään sekä hankevaiheesta että lopullisista tuloksista ja auttamaan tiedon hyödyntämisen tehtävässä – tämä edellyttää luonnollisesti yhteistyötä myös avustuksen saajan taholta.
Myönnetty avustus siirtyy maksatukseen sopimuksessa sovitun aikataulun mukaisesti ehtojen täyttyessä. Väliraportoinnin sisällöstä sovitaan sopimuksen solmimisen yhteydessä. Lisäksi väliraportointiin liitetään siihenastinen hakijatahon nimenkirjoitusoikeuden omaavan tahon allekirjoittama hankekirjanpito tai muu talousselvitys.
Loppuraportointi koostuu tulosten ja niiden hyödyntämisen selvityksestä sekä talousselvityksestä ja tiiviistä, hankkeen tulokset kokoavasta yhteenvedosta, joka julkaistaan säätiön verkkosivuilla.
Keskeytys ja takaisinperintä
Jos hankerahoituksen saaja ei ole toteuttanut avustushakemuksen mukaista hankesuunnitelmaa tai noudattanut avustuksensaajan kanssa solmittua sopimusta, myönnetty apuraha voidaan keskeyttää ja periä takaisin. Muutokset hankesuunnitelmaan ja sopimukseen ovat mahdollisia, mutta ne on tehtävä kirjallisesti säätiön kanssa. Ole siis viipymättä yhteydessä säätiöön, jos hankkeesi ei etene suunnitelman tai sopimuksen mukaisesti.