Ami-säätiön henkilökohtaiset tutkimusapurahat työmarkkinoiden tutkimiseen ja kehittämiseen vuodelle 2025 ovat haussa 16.12.2024 – 27.1.2025
Hakulomake: ami.fi/avustukset/hakulomake-henkilokohtaiset-tutkimusapurahat-2025
Haettavat apurahat 2025 – ohjeet hakijalle
Mihin tutkimusapurahaa myönnetään
Henkilökohtaisia tutkimusapurahoja myönnetään yksityishenkilöille tieteelliseen tutkimukseen. Tutkimusaiheen on liityttävä säätiön ohjelmatyön painopistealueisiin, joita ovat osaaminen ja kohtaanto, monimuotoisuus työmarkkinoilla sekä työhyvinvointi.
Strategiamme mukaisesti haluamme rakentaa Pohjolan parhaat työmarkkinat Suomen pääkaupunkiseudulle. Haluamme luoda syvällistä ymmärrystä työmarkkinoiden ilmiöistä ja edistää tarvittavaa muutosta pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla. Henkilökohtaiset apurahat kohdistetaan väitöskirja- ja post doc -vaiheeseen ja ne ovat henkilökohtaisia työskentelyapurahoja.
Päätökset apurahojen saajista tekee säätiön hallitus apurahatoimikunnan esittelystä viimeistään kesäkuussa 2025. Hakijat saavat tiedon päätöksestä hakemuksessa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Hakijat saavat tietoa myös prosessin etenemisestä ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Olemme vuonna 2025 varautuneet jakamaan henkilökohtaisia apurahoja enintään 4kpl.
Apurahan suuruus 2025
Yksittäisen apurahan suuruus kulloisellekin vuodelle on Verohallinnon vahvistaman verovapaan vuosiapurahan suuruinen*. Se on tarkoitettu vuosiapurahaksi korvamaan ansionmenetystä tutkimustyön hyväksi. Sen kanssa ei voi samanaikaisesti nostaa toista vastaavaa rahoitusta, kuten toista työskentelyapurahaa tai kokoaikaisesta työstä maksettavaa palkkaa. Apurahaa työskentelyyn voi saada samanaikaisesti useammalta taholta, mikäli niiden yhteenlaskettu määrä ei ylitä verovapaan vuosiapurahan määrää. Post doc -tutkimukseen myöntämämme rahoitus on 1,25-kertainen vuosiapurahaan nähden.
Apurahakaudella voi työskennellä maksimissaan 20 prosenttia kokoaikaisen työn määrästä esimerkiksi opetukseen tai muuhun tutkimukseen liittyvässä tehtävässä. Perustellusta syystä rahoitus voidaan myöntää myös vuotta lyhyemmälle ajalle.
Apurahasta enintään 20 prosenttia voidaan käyttää tutkimukseen liittyviin kustannuksiin.
Ulkomaille suuntautuvaan post doc -vaiheeseen voidaan lisäksi myöntää maksimissaan 10 000 euron kuluapuraha tuleviin, tutkimustyöhön liittyviin kustannuksiin. Kuluapuraha myönnetään vain henkilökohtaisen tutkimusapurahan yhteydessä eli sitä ei voi hakea yksinä
*Vuosiapurahan suuruus on verohallinnon vahvistaman verovapaan apurahan suuruinen. Kulloisenkin vuoden verovapaan apurahan määrä on vahvistettu kyseisen vuoden kevään aikana. Lue lisää Verohallinnon sivuilta.
Jatkorahoitus
Saman henkilön on mahdollista saada jatkorahoitus tutkimustyölleen. Samalle hakijalle voidaan myöntää rahoitusta väitöskirjavaiheeseen enintään neljä kertaa ja postdoc-vaiheeseen enintään kolme kertaa. Jatkorahoitusta haetaan normaalin hakuajan ja -ohjeiden mukaisesti.
Hakemuksen laatiminen ja arviointi
Tee hakemuksesi verkkolomakkeella . Jos et saa hakemusta kerralla tehtyä, voit pyytää järjestelmästä sähköpostiisi linkin, jota kautta voit jatkaa hakemuksen tekemistä. Huomaathan, että linkki saattaa mennä sähköpostissasi roskapostiin.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen et voi kuitenkaan enää muokata tai täydentää hakemustasi, joten varmistathan ennen lähettämistä, että hakemuksesi on kunnossa.
Hakemusten arviointikriteerinä on:
- Tutkimusaiheen relevanttius säätiön ohjelmatyön painopisteiden ja ohjelmatyön kokonaisuuden kannalta.
- Tutkimussuunnitelman laatu ja toteutuskelpoisuus.
- Tutkijan vuorovaikutussuunnitelman laatu ja toteutuskelpoisuus.
- Tutkijan kyvykkyys toteuttaa korkeatasoista tieteellistä tutkimusta.
Säätiö voi pyytää hakemuksista lausuntoja. Lausunnonantaja ja lausunnon sisältö eivät ole julkista tietoa. Lisäksi säätiö voi kutsua hakijat myös keskusteluun säätiön kanssa. Säätiössä hakemukset arvioi apurahatoimikunta, joka tekee esityksen säätiön hallitukselle.
Järjestämme 14.1.2025 klo 09.00 infotilaisuuden koskien henkilökohtaisia apurahoja ja hankerahoituksia. Infotilaisuuteen voit ilmoittautua tästä linkistä.
Olemme nyt erityisen kiinnostuneita tutkimuksista, joiden tulokset edistävät työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten (Neet-nuoret) työllisyys- ja koulutuspolkuja pääkaupunkiseudulla. Olemme kuitenkin kiinnostuneet rahoittamaan myös muiden aihealueiden tutkimuksia, jotka kohdistuvat säätiön ohjelmatyön painopistealueille.
Päätös myönnöstä
Henkilökohtaisen apurahan saajat julkistetaan säätiön verkkosivuilla ja hakijat saavat tiedon päätöksestä hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Ohjeet tutkimusapurahan saaneelle
Apurahan maksaminen
Säätiö ei kysy hakuvaiheessa hakijan henkilötunnusta ja pankkitiliä, vaan nämä kysytään ainoastaan niiltä, joille apuraha on myönnetty. Kun apurahan saaja on toimittanut tunnistetiedot säätiöön, voidaan apurahaa maksaa hakijan osoittamalle tilille. Maksu jaksotetaan kuukausittain. Pääsääntöisesti apurahan käyttö on aloitettava viimeistään kuuden kuukauden kuluttua päätöksestä, mutta tästä voidaan poiketa kirjallisesti sopien.
Työeläkevakuutusmaksut
Apurahan saaja on velvollinen selvittämään työeläkevakuuttamisen itse. Työeläkevakuutuksen perustana olevaa vuosityötuloa laskettaessa säätiö hyväksyy 20 prosentin kuluvähennykset tutkimukseen liittyvinä kuluina.
Työn raportointi
Henkilökohtaisen apurahan saaja on velvollinen toimittamaan raportin tutkimustyöstään ja apurahan käytöstä tutkimustyön päätyttyä tai viimeistään viiden vuoden kuluttua apurahan myöntämisestä. Jatkorahoitusta ei voida myöntää ilman raporttia edellisen apurahan käytöstä. Raportti laaditaan säätiön raporttipohjalle ja siinä esitetään, miten tutkimus on edennyt hakemuksessa esitettyihin tavoitteisiin nähden, tärkeimmät siihenastiset tutkimustulokset (loppuraportissa tutkimustulokset), apurahan aikaiset julkaisut, konferenssi-, seminaari ja kurssiosallistumiset sekä apurahan aikaiset, tohtorintutkintoa varten tehdyt opintosuoritukset.
Apurahan saajaa pyydetään myös arvioimaan, miten hänen tutkimuksensa rahoittaminen on edistänyt säätiön vision toteutumista ja millaisia jatkotutkimusaiheita tutkimuksesta mahdollisesti nousi.
Työskentely apurahakauden aikana
Henkilökohtaiset apurahat on tarkoitettu kokopäiväiseen työskentelyyn. Apurahakauden aikana voi työskennellä korkeintaan 20 prosenttia työajasta esimerkiksi opetustehtävissä tai muussa tutkimusta tukevassa työssä.
Milloin apuraha voidaan keskeyttää tai periä takaisin?
Apurahan saajan on oltava yhteydessä säätiöön, jos tutkimus ei etene hakemuksessa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Apuraha on käytettävä siihen tarkoitukseen kuin se on myönnetty ja apurahan käytön tulee nojautua hakuvaiheessa esitettyyn tutkimussuunnitelmaan. Apuraha ei ole siirrettävissä toiselle henkilölle.
Jos apurahan käyttötarkoitus muuttuu tai tutkimussuunnitelmaan tulee muutoksia, ole niistä yhteydessä säätiöön viipymättä ja sovi asiasta kirjallisesti. Jos apurahaa on käytetty ohjeiden vastaisesti tai muutoksista ei ole sovittu kirjallisesti, voidaan maksettu apuraha periä takaisin. Hakijan pyynnöstä apuraha voidaan keskeyttää myös esimerkiksi vanhempainvapaan, pidemmän sairausloman, asevelvollisuuden tai siviilipalvelun ajaksi.
Yhteiskunnallinen keskustelu
Esittelemme tutkimusaiheen verkkosivuillamme ja nostamme aihetta aika ajoin esiin myös muussa säätiön viestinnässä.
Toivomme apurahan saajalta blogitekstiä tai haastattelun antamista. Tuemme mielellämme yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisessa ja autamme viestimisessä. Lisäksi toivomme, että Ami-säätiön tunnusta käytetään esimerkiksi tutkimusjulkaisuissa ja muissa painotuotteissa tai verkkosivuilla. Logon voi ladata graafisen ohjeiston kautta.
Muissa apurahoihin liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä ohjelmajohtaja Anna-Maija Aaltoon, apurahat@ami.fi.