Ami-säätiö on mukana kehittämässä sitä, miten tulevaisuuden osaamistarpeita ennakoidaan. Olemme valinneet tämän yhdeksi rahoittamiemme hankkeiden alueeksi. Miksi työ on tärkeää?
Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, sekä suuret että pienet, nopeat että hitaat, haastavat osaamistarpeitamme jatkuvasti. Kun samanaikaisesti ikäluokat pienenevät, on entistäkin tärkeämpää, että työmarkkinoilla oleva osaaminen vastaa työelämän tarpeisiin.
Lue tästä lisää hankerahoituksesta ja täsmähausta
Osaamisen ennakointi auttaa siinä, että Suomessa on tulevaisuudessakin osaajia oikeissa paikoissa oikeansisältöisen osaamisen kera.
Olemme tähän mennessä myöntäneet hankerahoitusta kolmelle osaamisen ennakointietoa kehittävälle hankkeelle ja tuottaneet selvityksen yhdessä Ennakointikamarin kanssa. Etsimme nyt uusia hankkeita ennakointitiedon kehittämiseen.
Osaamisen ennakointi on näkemystä halutusta tulevaisuudesta ja sen vaatimista toimenpiteistä
Ennakointikamarin kanssa yhteistyössä Taloustutkimuksella teettämämme selvitys vahvisti tarvetta kehittää osaamiseen liittyvän ennakointitiedon käyttöä.
Säätiömme tukee hankkeita ja toimi myös itse tähtäimessä yhä paremmin toimivat työmarkkinat.
Selvityksen mukaan ennakointitiedosta saadaan enemmän hyötyjä irti esimerkiksi silloin, kun organisaatioissa on käytössä toimintamalli systemaattiseen ennakointiin tai jos ennakointitietoa käsitellään yhdessä. Lisäksi selvitys osoitti, että olisi tärkeää vahvistaa opiskelijoiden tulevaisuuden lukutaitoa, jotta he kykenevät myös itse ennakoimaan ja kehittämään omaa osaamistaan tarpeen mukaan.
Ennakointi on vielä käsitteenäkin monelle epäselvä. Mentaalitasolla vaikuttaa samanaikaisesti vahva faktojen maailma ja yhden oikean tiedon malli, kun ennakoinnissa on luotava myös näkemystä ja luovuttava ajatuksesta, että tulevaisuudesta voisi varmasti tietää. Käytännön toimia ja päätöksiä voi olla tällöin hankala tehdä, mutta ilman niitä ennakointitieto jää käyttämättä.
Ennakoinnin voi nähdä sekä muutoksen tekemisenä että muutokseen valmistautumisena – ja usein on mukavampi sivuuttaa koko muutos.
Voimme kuitenkin vaikuttaa tulevaisuuteen ja työskennellä haluamamme kaltaisen tulevaisuuden eteen. Haluammeko, että tulevaisuudessa Suomessa on relevanttia osaamista? Haluammeko, että osaamme itsekin ymmärtää millaista osaamista kannatta tulevaisuuden varalle kehittää?
Osaamisen ennakointia voi lähestyä eri kulmista
Parhaillaan käynnissä olevat, Ami-säätiön tähän saakka rahoittamat ennakointihankkeet lähestyvät osaamisen ennakointikysymyksiä eri kulmista. Niissä on nähtävissä ratkaisuja selvityksen esiin nostamiin haasteisiin.
Elinkeinoelämän oppilaitokset EOL ry kuvaa hankkeessaan yhteistyön toimintamalleja sen jäsenten, eli 39 ammatillisen oppilaitoksen, ja työelämän välillä. Hankkeessa tutkitaan, miten eri mallit kartoittavat osaamiseen liittyvää ennakointitietoa ja miten niissä syntyvää ennakointitietoa hyödynnetään. Hankkeessa perustetaan myös verkosto, jossa oppiminen ja tiedon yhteinen käsittely on mahdollista.
Demos Helsinki puolestaan käsittelee yhdessä pääkaupunkisedun toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kanssa vihreään siirtymään liittyviä koulutus- ja osaamistarpeiden muutoksia. Parinkymmenen hengen yhteiskehittelypajat perustuvat vuonna 2023 ilmestyneeseen laajempaan raporttiin vihreän siirtymän osaamis- ja koulutustarpeista. Sen yhteinen käsittely vie tuloksia lähemmäs käytäntöä ja luo yhteistä ymmärrystä.
Skills Finland ry puolestaan on aloittamassa ammattitaitostandardien määrittelyä, jotta ammattikoulusta valmistuvien osaaminen vastaisi tulevaisuuden työelämän tarpeita. Se on mukana luomassa kansainvälistä asiantuntijaverkostoa näitä ammattitaitostandardeja kehittämään. Strandardit ovat käytössä WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuissa ja ne ovat myös työvälineitä koulutuksen suunnitteluun ja sen järjestäjille sekä työelämälle.
Ennakointikentällä tapahtuu juuri nyt
Osaamiseen liittyvän ennakointitiedon kehittämisessä tapahtuu paraikaa paljon kiinnostavaa. Esimerkiksi Vantaa valmistelee alueellisen ennakoinnin mallia, ja pitkään kaivatusta Osaamistarvekompassista julkaistiin joulukuussa betaversio.
Meidän mielestämme osaamisen ennakointiedon kehittämiseen kannattaakin satsata juuri nyt.
Siksi olemme vuoden 2024 alusta avanneet osaamisen ennakointitiedon kehittymiseen pääkaupunkiseudulla tähtäävän hankerahoituksen täsmähaun. Rahoitamme haun kautta hankkeita, joissa kehitetään ennakointitiedon käyttöä tai vahvistetaan ennakointikyvykkyyttä.
Huhuilemme erityisesti pääkaupunkiseudun oppilaitoksia ja työllisyystoimijoita verkostoineen käymään kehittämisen kimppuun. Nyt siihen on tarvittaessa myös taloudellista tukea tarjolla.
Perehdy aiheeseen tai ota yhteyttä!