Tutkimuksessa tarkastellaan, miten nimettömällä rekrytoinnilla voitaisiin vaikuttaa rekrytointiprosessin yhdenvertaisuuteen. Kokeilun arvioinnissa hyödynnetään Helsingin kaupungin rekistereihin perustuvia tutkimusaineistoja.
Kansainvälinen ja suomalainen tutkimuskirjallisuus on osoittanut, että työnhakutilanteissa tapahtuu työnhakijan ominaisuuksiin perustuvaa syrjintää. Syrjintä on voitu luotettavasti todentaa erityisesti kokeellisissa tutkimusasetelmissa, joissa tutkijat ovat hakeneet työpaikkoja keinotekoisilla työnhakijaprofiileilla, ja satunnaisesti muuttaneet työnhakijan taustaominaisuuksia.
On havaittu, että vain työnhakijan nimeä tai muita taustaominaisuuksia vaihtamalla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti työnhakija kutsutaan työhaastatteluun. Tuloksia on replikoitu useissa eri maissa ja erilaisille vähemmistöryhmille niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.
Tässä tutkimuksessa tuotetaan uutta tietoa hyödyntämällä Helsingin kaupungilla toteutettavaa asteittaista rekrytoinnin anonymisointia, joka perustuu kaupunginvaltuuston päätökseen.
Siinä arvioidaan anonymisoinnin vaikutuksia rekrytointiin ja tuotetaan myös kaupungin päättäjille hyödyllistä tietoa mahdollisesti tehokkaasta yhdenvertaisuutta kasvattavista toimista. Anonymisoinnin vaikutuksia rekrytointisyrjintään ja palkatun henkilön sopivuuteen kyseiseen tehtävään arvioidaan myös.
Vaikeuttaako vai helpottaako anonymisointi sopivan henkilön palkkaamista?
Anonyymissa työnhaussa on tarkoituksena häivyttää tai sensuroida työnhakijasta tietoja, jotka kertovat tämän taustaominaisuuksista, ja joiden perusteella tapahtuvaa mahdollisesti tahatonta syrjintää halutaan välttää. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi nimi, sukupuoli, äidinkieli ja ikä.
Käytännössä nimetön työnhaku yleensä toteutetaan työnhaun alkuvaiheessa ennen työhaastatteluja, jonka jälkeen palkkaus perustuu anonymisoimattomiin tietoihin.
Aikaisempi nimetöntä rekrytointia arvioinut tutkimuskirjallisuus ei ole toistaiseksi pystynyt vastaamaan suoraan siihen, onko anonymisointi vaikeuttanut vai helpottanut sopivien työntekijöiden palkkaamista.
Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka anonymisointi vaikuttaa mahdollisesti syrjinnänalaisten hakijaryhmien todennäköisyyteen päästä työhaastatteluun. Aikaisempaa kirjallisuutta täydentäen pyritään myös tarkastelemaan sitä, kuinka tehokkaasti anonymisoidulla rekrytointiprosessilla onnistutaan palkkaamaan työtehtäviin soveltuva hakija.
Lue hankeuutinen.
Lue anonyymi rekrytointi -tutkimusjulkaisu Laboren sivuilta
Takaisin hanke-esittelysivulle