Suunnanetsijä on Ami-säätiön uusi blogisarja, jossa tehdään matkaa kohti Pohjoismaiden parhaita työmarkkinoita.
Suunnanetsijä-blogissa ryhdytään vuonna 2024 etsimään kriittisiä tekijöitä, joilla varmistetaan osaajia pääkaupunkiseudun työmarkkinoille myös tulevaisuudessa, huolehditaan työvoiman osaamistarpeiden kehittymisestä työtehtävien muutosten myötä sekä tuetaan työssä jaksamista.
Ami-säätiön Suunnanetsijä-blogissa ryhdytään vuonna 2024 etsimään kriittisiä tekijöitä, joilla pääkaupunkiseudun työmarkkinoille varmistetaan osaajia myös tulevaisuudessa.
Seutu on jäänyt monella sektorilla mitattuna muita pohjoismaita jälkeen esimerkiksi työllisyys- ja työttömyysasteissa viimeisen 15 vuoden aikajaksolla. Muutos käynnistyi 2008–2009 finanssikriisistä.
Blogissa pyritään tunnistamaan tekijöitä parhaiden työmarkkinoiden saavuttamiseksi ja luomaan tästä syntyvästä ymmärryksestä kriteeristö. Samalla avataan ovi keskustelulle eri toimijoiden välille. Blogissa pohditaan myös työmarkkinoihin liittyvän lisätutkimusten tarvetta.
– Meille on tärkeää kasvattaa omaa ymmärrystämme käsiteltävistä teemoista, mutta haluamme myös kutsua eritaustaisia asiantuntijoita pohtimaan niitä kanssamme. Esimerkiksi syrjäytyminen ja segregaatio ovat teemoina monisyisiä, eikä niihin ole suoraviivaisia ratkaisuja. Tarvitsemme yhteistyötä ja tutkimusta usealta eri alalta, blogia kirjoittava työmarkkinatiedon asiantuntija Henry Saarinen sanoo.
Lisää ymmärrystä toimivista työmarkkinoista
Suunnanetsijä syventää tietopohjaa työmarkkinoiden eri teemoista ja vahvistaa Ami-säätiön strategista asemaa sekä pitkän aikavälin visiota Pohjolan parhaiden työmarkkinoiden rakentajana ja muutoksen vauhdittajana.
Tämä ajatus toimii sytykkeenä blogin pohdinnoille.
Blogin tyyli on päiväkirjamainen, eikä siinä kaihdeta vastaamattomia kysymyksiä tai ajattelun keskeneräisyyttä.
– Yksi tärkeä tavoite kriteeristön luomisessa on myös työmarkkinoita kuvaavien tilastollisten indikaattorien sekä tutkimuskirjallisuuden analysointi ja vertailu muiden pohjoismaisten pääkaupunkiseutujen välillä, sillä tällaista vertailutietoa ei ole riittävästi olemassa. Tunnistamme tässä selkeän tehtävän säätiölle, Saarinen sanoo.
Keskustelu jatkuu LinkedInissä
Suunnanetsijä ilmestyy kuukausittain Ami-säätiön verkkosivuilla. Matkaa jatketaan LinkedInissä, missä Saarinen on mukana keskustelemassa esiin nousevista teemoista.
Blogissa haetaan vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin: Miten Suomen pääkaupunkiseutu vertautuu muihin pohjoismaisiin pääkaupunkiseutuihin? Mitkä ryhmät ovat vaarassa pudota työmarkkinoilta kokonaan tai eivät osaamisestaan ja halukkuudestaan huolimatta meinaa päästä niihin kiinni? Kuinka osaamis- ja koulutustaso pääkaupunkiseudulla kehittyy ja tulisi kehittyä?
Blogisarjan myötä otamme säätiössä myös käyttöön generatiivisen tekoälyn työkaluja tuottamalla kirjoitusten kuvat DALL-E-kuvageneraattorimallilla. Suunnanetsijä blogin nimi tulee Ami-säätiön brändistrategiasta. Se viittaa sidosryhmäjoukkoomme, jonka kanssa määrittelemme kysymyksiä ja haasteita, joiden parissa työskentelemme.
Lue myös:
Säätiön ohjelmatyössä kuvataan, mitä työmarkkinoilla tulisi tapahtua, jotta pääsemme toivottuun tulevaisuuteen. Ohjelmatyön kolme teemaa – osaaminen ja kohtaannossa onnistuminen, monimuotoisuus työmarkkinoilla sekä työhyvinvointi ja työssä jaksaminen – ovat syntyneet laajan sidosryhmäkeskustelun tuloksena, ja ne ohjaavat temaattisesti työtämme strategiakaudella 2022–2025.
Siirry blogin etusivulle täältä.