NEET-nuoret Pohjolan pääkaupunkialueilla
NEET on lyhenne englannin kielen sanoista Not in Employment, Education, or Training. Termiä käytetään kuvaamaan työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuutta samanikäisestä väestöstä. Yleisimmin NEET-nuorista tai NEET-asteesta puhuttaessa tarkastellaan ikäluokkia 15–24 tai 15–29.
Pohjoismaiden välisen vertailun perusteella tiedetään, että NEET-aste on pysytellyt Suomessa korkeammalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Virossa NEET-aste on sen sijaan ollut Suomea korkeammalla tasolla, mutta laskusuunta on ollut voimakas.
NEET-nuoret pääkaupunkiseudulla
Pohjoismaisten pääkaupunkiseutujen NUTS 2 -alueita tarkasteltaessa tarkasteltaessa käy ilmi, että NEET-aste on Tukholman läänissä huomattavan matalalla tasolla. Uudellamaalla aste on kuitenkin ollut Pohjoismaiden korkein suurimman osan ajasta vuosina 2014–2023.
Pohjoismaisten pääkaupunkiseutujen NUTS 2 -alueita vertailtaessa on selvää, että NEET-aste on Uudellamaalla korkeimmalla tasolla ja Tukholman läänissä matalimmalla tasolla. Tästä syystä on kiinnostavaa tarkastella Suomen pääkaupunkiseudun tilannetta tarkemmin ja verrata sitä Tukholman läänin neljään suurimpaan kuntaan: Tukholmaan, Huddingeen, Nackaan ja Haningeen. Alla olevista kuvaajista nähdään, että pääkaupunkiseudun suurimmissa kunnissa NEET-aste on pysytellyt selvästi yli 9 % tasolla, kun taas Tukholman läänin suurimmissa kunnissa NEET-aste ei ole ylittänyt 9 %
tasoa kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Alla olevan kuvaajan NEET-nuorten osuudet on laskettu Suomen pääkaupunkiseudun kuntien osalta Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston tietojen pohjalta. Tukholman läänin neljän suurimman kunnan tiedot perustuvat Myndigheten för ungdoms -och civilsamhällesfrågor -viranomaisen tiedoista, jotka perustuvat Ruotsin tilastokeskuksen eli SCB:n ja sosiaalivakuutuksista vastaavan Försäkringskassan tietoihin. Huomioitavaa on ruotsalaisten tilastojen kattavan ikäluokan 16-24 ja Suomen tilastojen kattavan ikäluokan 15-24.
Nuorisotyöttömyys
Käsite työn ja koulutuksen ulkopuolella olevista nuorista on kehitetty kuvaamaan nuorten tilannetta paremmin verrattuna nuorisotyöttömyyden mittaamiseen. Voimme kuitenkin tehdä vertailevan katsauksen nuorisotyöttömyyteen pohjoismaisen vertailun kannalta. NEET-nuoren osuus on pohjoismaisessa mittakaavassa Suomen pääkaupunkiseudulla vertailualueita korkeammalla tasolla.
Eurostatin nuorisotyöttömyyden tilastointi (kuva alla) osoittaa Uudenmaan maakunnan ja Tukholman läänin nuorisotyöttömyyden olleen vuonna 2023 samalla tasolla ja Uudenmaan tilanteen olleen Tukholman lääniä paremman usean vuoden ajan. Tilannetta onkin mielenkiintoinen, sillä NEET-aste on Tukholman läänissä merkittävästi matalampi Uudenmaan tilanteeseen verrattuna. Oslon alueen nuorisotyöttömyys on sen sijaan ollut omaa luokkaansa, eli hyvin matalalla tasolla viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Eurostatin tilastointi eroaa kansallisista rekisteritilastoista, joten niiden pohjalta täysin suoraan vertailua ei voida tehdä eri maiden välillä. Työttömyyden tilastoinnissa on eroa myös eri maiden sisällä. Alla kuvassa Tukholman läänin työttömyysasteet perustuen SCB:n rekisteriaineistoon (BAS), joka luvut ovat eroavat ensimmäisen kuvan Eurostatin tilastoinnista. Huomioitavaa Ruotsin rekisteriaineistosta on, ettei nuoren ikäluokkien työttömyys juuri eroa 20-64-vuotiaan väestön työttömyysasteesta.
Suomen pääkaupunkiseudun osalta nuorten 18-24-vuotiaiden työttömyys ei juuri eroa ikäluokasta 18-64.
Mitä tiedämme pääkaupunkiseudun NEET-nuorista?
Tilastollisesti NEET-nuoret voidaan ryhmitellä kolmeen ryhmää; työttömät, eläkkeellä olevat ja muut työvoima ulkopuolella olevat. Muut työvoiman ulkopuolella olevat ovat henkilöitä, jotka eivät ole työssä, työttömiä työnhakijoita, opiskelijoita tai eläkeläisiä. Vuonna 2023 ryhmään muut työvoiman ulkopuolella olevat kuului pääkaupunkiseudulla lähes 18 000 16-29-vuotiasta nuorta.
Yllä oleva kuvaaja osoittaa ryhmän muut työvoiman ulkopuolella olevat olevan merkittävä puhuttaessa NEET-nuorista. Tämä ryhmä voidaan jakaa tilastojen mukaan alla esitettyihin alaryhmiin, järjestettyinä suurimmasta pienimpään. Merkittävää on, että suurimman ryhmän muodostavat yli 6000 nuorta, joiden status on tuntematon.
- Muut tuntemattomat 33.8%.
- Vuoden aikana työskennelleet 21.1%
- 18-29-vuotiaat vailla tutkintoa olevat 15.9%
- Alle 3-vuotiaiden lasten kotivanhemmat 8.8%
- Tuloja tai tulonsiirtoja saaneet 8.1%
- Kotona vanhempien luona asuvat aikuiset 6.0%
- Työvoimapoliittisissa aktivointipalveluissa olevat 5.2%
- Vailla vakinaista asuntoa olevat 0.7%
- Omaisuustuloilla elävät 0.4%.
NEET-nuoret Tukholman läänissä
Tukholman läänissä NEET-nuorten tilastollinen status on melko saman suuntainen Suomen pääkaupunkiseudun kanssa, kuten alla olevasta kuvaajasta käy ilmi. Tukholman läänin tilastot perustuvat BAS-rekisteriaineistoon. Henkilö, joka luokitellaan ruotsalaisissa tilastoissa sairaaksi, on saanut korvauksia Försäkringskassanilta, kuten sairauseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä (ei kuitenkaan jatketun koulunkäynnin perusteella), sairauspäivärahaa, kuntoutusrahaa, työ- tai ammattitautisairauspäivärahaa, tartuntatautipäivärahaa tai riskiryhmälle tarkoitettua korvausta. Työmarkkina-asema ”sairas” määritetään lisäksi vain, jos henkilöä ei ole luokiteltu työlliseksi, työttömäksi tai opiskelijaksi.
Perusasteen varassa olevat
Yksi merkittävimmistä riskitekijöistä, joka altistaa nuorena pitkäaikaistyöttömyydelle, on toisen asteen koulutuksen suorittamatta jättäminen. Alla olevassa kuvaajassa esitetään 20–29-vuotiaiden osuus väestöstä, jolla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa tai jonka koulutustaso on tuntematon Suomen ja Ruotsin pääkaupunkialueilla. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ja SCB:n (Ruotsin tilastokeskus) tilastoihin. Lukuja vertaillessa on tärkeää huomioida Suomen ja Ruotsin koulutusjärjestelmien väliset erot.
Perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaminen on keskeisessä roolissa nuorisotyöttömyyden ehkäisyssä. Samalla on tärkeää kehittää ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustamisjärjestelmää. Alla oleva kuvaaja osoittaa, että yli 40 prosentilta pääkaupunkiseudun työttömistä 18–24-vuotiaista puuttuu perusasteen jälkeinen tutkinto tai heidän koulutusasteensa on tuntematon.
Miksi olemme kiinnostuneita pitkittyneen NEET-statuksen nuorista?
Ami-säätiön strategian mukaisesti haluamme rakentaa Suomen pääkaupunkiseudulle Pohjolan parhaat työmarkkinat. Tavoitteen saavuttamiseksi on pääkaupunkiseudun NEET-aste saatava laskemaan verrokkialueita matalammalle tasolle, sillä pitkittyneellä NEET-statuksella on tutkimusten mukaan useita negatiivisia vaikutuksia työmarkkinoiden ja yksilön näkökulmasta:
- Pitkittynyt NEET-status nuoruudessa lisää työttömyysjaksojen riskiä myös myöhemmällä iällä.
- Kouluttamattomuus lisää riskiä ajautua matalapalkkaisiin ja epävakaisiin työsuhteisiin.
- Pitkittynyt NEET-status lisää riskiä nuorten syrjäytymiselle.
- Syrjäytymisestä aiheutuu yksilölle negatiivisia vaikutuksia taloudellisesti ja sosiaalisesti.
- Kouluttamattomuus laskee pääkaupunkiseudun työvoiman osaamistasoa.
- Nuorissa menetetään paljon potentiaalia, mikäli he eivät pääse kiinnittymään työmarkkinoille.
Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevan ajan pitkittymistä ennustavat tutkimusten mukaan muun muassa seuraavat riskitekijät:
- Vanhempien heikko sosioekonominen asema.
- Koulunkäyntivaikeudet.
- Koulupudokkuus.
- Päihdeongelmat.
- Ylivelkaantuneisuus.
- Kokemukset koulukiusatuksi tulemisesta.
- Lastensuojelun toimenpiteiden kohteena oleminen.
- Nuorella iällä tehdyt rikokset.
- Nuoren pitkäaikaissairaus tai vamma.
- Maahanmuuttajatausta.
Lisää aiheesta Ami-säätiön verkkosivuilla:
- Miten kaikkien oppimista ja osallisuutta tuettaisiin kouluissa?
- Nuorten koulutus- ja työpolkujen katkeamisiin etsittiin ratkaisuja asiantuntijavoimin.
- Miksi nuorten työ- ja koulutuspolut eriytyvät?
- Potentiaali esiin – miksi maahanmuuttajanuorten lahjakkuus voi jäädä piiloon?
- Nuorten polut kuntoon: Avain pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisyyn?
- Koulutus eriytymässä jo liikaa?
- NEET-nuoret – opiskelun ja työn ulkopuolella olevien tilanne korjattava.
- Tavoitteena NEET-asteen laskeminen – mitä se tarkoittaa?
- Katse naapuriin, NEET-nuoret Ruotsissa
Olemme kiinnostuneita rahoittamaan kehittämishankkeita ja tutkimuksia, jotka edistävät nuorten mahdollisuuksia kiinnittyä koulutukseen ja työmarkkinoille (ami.fi/avustukset).