Vihreä siirtymä eli muutos kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua on yksi tärkeimmistä yhteiskunnan kehityssuunnista. Ajatushautomo Demos Helsinki vauhditti yhteisymmärrystä siirtymän edistämisestä pääkaupunkiseudun koulutustoimijoille järjestetyissä työpajoissa 2023–2024.
Vihreän siirtymän taitojen hankkeessa keskityttiin erityisesti transformatiivisiin vihreisiin taitoihin, kuten kriittiseen ajatteluun, toimijuuteen ja yhteistyötaitoihin. Niiden avulla nykyisiä tapoja voidaan haastaa ja luoda kokonaan uutta.
Demos Helsingin asiantuntijat Jenni Kilpi ja Cecilia Af Hällström kertovat, miten kehittämishanke muutti maailmaa ja miten haluttua muutosta jatketaan myös hankkeen jälkeen.
Miten työpajakeskustelut auttoivat teitä syventämään ymmärrystänne teemasta?
Konkreettiset teot ovat tärkeitä, ja siksi oli innostavaa päästä puhumaan niiden ihmisten kanssa, jotka päivittäin vievät vihreitä taitoja eteenpäin ja ottavat ne osaksi opetusta ilman, että se jollain tavalla eriytettäisiin omaksi asiakseen.
Näin luodaan vihreän siirtymän osaamisen kulttuuria ja käytännön työkaluja.
Kun opiskelijat ymmärtävät vihreiden taitojen merkityksen ja saavat opetuksessa tukea niiden harjoitteluun, he voivat motivoitua tekemään aktiivisesti töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Tämä taas auttaa heitä löytämään oman roolinsa osana vihreää siirtymää.
Miten tiivistäisitte hankkeenne tulokset ja opetukset?
Työpajojen pohjalta rakentui johtajuuskompassi vihreiden taitojen johtamiselle. Lisäksi syntyi lista vihreän siirtymän läpileikkaavien, transformatiivisten taitojen kuvauksia, joita kutsutaan indikaattoreiksi.
Näiden sanoitusten löytäminen työpajoissa ja keskusteluissa oli todella tärkeää. Kyseessä ei ollut tutkimushanke, vaan työpajasarjalla pyrittiin inspiroimaan osallistujia ja tuomaan heitä yhteen. He pääsivät kuulemaan toistensa työstä ja tunnistetuista pullonkauloista sekä unelmoimaan tulevaisuuden työelämästä.
Toimijuutta syntyy juuri yhteisen keskustelun kautta.
Millä tavoin uskotte maailman muuttuneen paremmaksi hankkeenne myötä?
Työpajoissa tuli esiin erilaisia konkreettisia esimerkkejä käytännön työstä vihreän siirtymän taitojen eteen.
Uskomme, että tällaisen jakamisen ja toisten kirittämisen kautta maailma muuttuu paremmaksi. On hyvä myös huomata, että paljon jo tehdään ja halua on tehdä yhä enemmän.
Taidot lähtevät organisaatiokulttuurista ja ovat kokemuksellisia. Kulttuurin muutos syntyykin meidän ymmärryksemme mukaan odottamattomasta yhteistyöstä ja siitä, että asioista puhuu paljon eri tahojen kanssa.
Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta auttaa jalostamaan ajattelua myös laajemmalle joukolle oppilaitoskentän ulkopuolelle.
Kuinka haluttu muutos voisi mielestänne toteutua?
Kokonaisuuden rakentaminen vaatii johtamisosaamista, jotta voidaan luoda kokonainen vihreän siirtymän infrastruktuuri. Niitä onneksi monilla aloilla jo on ja siihen on myös kiinnostusta.
Prioriteetit tulevat organisaation johdosta, ja samalla jokainen toki ohjaa vihreän siirtymän omaa taitopalettia. Riskinä voi olla siiloutuminen ja sitä välttääkseen kannattaa pyrkiä myös kohti epätavallista yhteistyötä, jotta voidaan rakentaa siltoja.
Vihreä siirtymä vaatii uskallusta tehdä asioita silloinkin, kun tuntuu pelottavalta ja vaikealta. Pienetkin teot voivat saada aikaan suuria vaikutuksia, ja niitä on aina helpompi tehdä yhdessä.
Sellaista me haluaisimme tukea ja nähdä yhä enemmän.