Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden työllistymiseen ja yrittäjyyteen erikoistunut Startup Refugees aloittaa Ami-säätiön tuella selvityshankkeen ukrainalaispakolaisten työllistymisestä.
Match Ukrainians -hankkeessa kartoitetaan ukrainalaisten osaamista, taitoja, tarpeita ja ammatillisia kiinnostuksia. Siinä selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat heidän työllistymiseensä ja millaisia esteitä he työnhaussa kohtaavat Startup Refugeesin keräämän datan pohjalta.
Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla viranomaiset ja kunnat sekä yritykset osaavat työllistää ukrainalaisia paremmin. Näin edistetään myös laajemmin työmarkkinoiden vastaanottavuutta ja monimuotoisuutta.
– Ukrainalaisten taustoista, kuten koulutuksesta, puuttuu tietoja, koska he ovat tilapäisen suojelun statuksella Suomessa. Statuksensa vuoksi kaikki eivät ohjaudu TE-palveluihin, missä työllistymiseen liittyvää tietoa yleisesti kerättäisiin, sanoo Startup Refugeesin työllistämisohjelman johtaja Maiju Mitrunen.
Järjestöltä pyydetään jatkuvasti tietoa ukrainalaispakolaisista, eikä se ole pystynyt palvelemaan kohderyhmien tiedontarvetta haluamallaan laajuudella.
– Vuosien varrella olemme työllistäneet yli 1 640 maahanmuuttajaa, tarjonneet yli 12 000 mahdollisuutta kehittää ammatillista osaamista ja tukeneet lähes 1 000 maahanmuuttajaa alkuun yrittäjyydessä. Viimeiset puolitoista vuotta kohderyhmässämme ovat korostuneet Ukrainasta paenneet pakolaiset, ja heidän työllistymistään lähdemme nyt selvittämään keräämämme tiedon ja kokemuksen avulla.
Järjestössä on keskitytty pakolaisten työllisyyden ja yrittäjyyden tukemiseen konkreettisesti ja kyseessä on ensimmäinen tutkimushanke vuoden 2019 jälkeen. Selvitystyöhön osallistuvat myös järjestön ukrainaa puhuvat asiantuntijat, jotka ovat hyvin perillä ukrainalaisten tilanteesta Suomessa ja pystyvät auttamaan tiedon tuotannossa ja analysoinnissa.
Puolet Ukrainasta paenneista on työikäisiä
Työ tunnetusti nopeuttaa kotoutumista, ja kiinnittyminen työmarkkinoille on hyödyksi niin yksilölle kuin suomalaiselle yhteiskunnalle ja yrityksille. Ukrainalaisten tarpeiden ja osaamisen kartoittaminen on tärkeää heidän kotoutumisensa takia.
Suomesta on hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa yli 50 000 Ukrainasta paennutta, joista puolet on työikäisiä. Vuonna 2023 Suomeen tulee arviolta 30 000–40 000 ukrainalaista.
Nyt tehtävää selvitystä voidaan käyttää päätöksenteon ja työllistämisen tukena ja se voi auttaa kaupunkeja, viranomaisia ja yrityksiä varautumaan ja ennustamaan ukrainalaispakolaisten tarpeita, hankkeen toteuttajat arvioivat. Hankkeessa saatua tietoa kohdennetaan myös yhdistyksen laajalle verkostolle.
Verkostoon kuuluvat esimerkiksi Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit, sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto, IKEA, ISS Palvelut Oy, TietoEvry ja Telia sekä Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari.
Hankkeessa saatua tietoa koostetaan muun muassa helposti omaksuttavaksi infografiikaksi. Kootun tiedon pohjalta tuotetaan lisäksi tiivis englanninkielinen julkaisu. Datan julkaisun ohessa vuoden 2024 alussa järjestetään tilaisuus, johon kutsutaan tärkeimpien kohderyhmien edustajia.
Hanke pähkinänkuoressa
Hankkeen nimi: Match Ukrainians – selvitys ja datan visualisointi ukrainalaispakolaisten osaamisesta ja työllistymisestä 2022–2023
Toteuttajat: Startup Refugees (taustayhdistys Phoenix ry)
Myönnetty summa: 28 500 euroa
Ajankohta: syyskuu 2023 – tammikuu 2024
Ohjelmateema: Monimuotoisuus työmarkkinoilla
Lisätietoja: Anna Aalto, ohjelmapäällikkö, Ami-säätiö, anna-maija.aalto@ami.fi. Maiju Mitrunen, työllistämisohjelman johtaja, Startup Refugees, maiju@startuprefugees.com.