Pääkaupunkiseudulla elää tuhansia 15–29-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole töissä, koulutuksessa tai työharjoittelussa. Heidät tunnetaan nimellä NEET-nuoret (Not in Employment, Education, or Training). Tietoa NEET-nuorista on kerätty Ami-säätiön työmarkkinatiedon sivuille.
Ami-säätiö haluaa tänä vuonna nostaa tämän ryhmän erityistarkasteluun. Siksi vuoden 2025 erillisteemaksi on valittu työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työ- ja koulutuspolkujen vahvistaminen. Huhtikuun aikana voi vielä hakea rahoitusta hankkeille, jotka luovat ratkaisuja tai avaavat väyliä NEET-nuorten työ- ja koulutuspolkujen vahvistumiseen pääkaupunkiseudulla
Kesäkuun 2025 päätöskierroksen hankerahoitushakemusten viimeinen jättöpäivä on 28.4. Lue lisää hankerahoituksen hakemisesta täältä.
Ami-säätiön työmarkkinatiedon sivut ovat rakenteilla ja täydentyvät pitkin vuotta. ”Toivomme, että tutkijat ja käytännön toimijat hyötyisivät sivujen tiedoista. Siksi kutsumme tässä vaiheessa jokaista antamaan palautetta sivujen sisällön hyödyllisyydestä.” sanoo Ami-säätiön työmarkkinatiedon asiantuntija Henry Saarinen.
Sivuilta löytyy vertailevaa tietoa NEET-nuorista pohjoismaissa. Vertailutieto perustuu mm. Eurostatin ja pohjoismaisten viranomaisten tilastotietoihin. Palautetta NEET-nuoriin liittyvän sivun hyödyllisyydestä voi antaa tällä sivulla.
Ratkaisuja NEET-nuorten yhteiskunnalliseen integraatioon
NEET-nuorten tilanteen parantaminen on keskeinen tavoite, sillä heidän osallisuutensa työelämään ja koulutukseen on tärkeää sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Ami-säätiö pyrkii edistämään tätä tavoitetta muun muassa rahoittamalla tutkimuksia ja hankkeita, jotka tukevat NEET-nuorten siirtymistä työelämään ja koulutukseen sekä ennaltaehkäisevät syrjäytymistä. Hanke- ja tutkimusrahoituksiin ja niiden hakuprosessiin voi tutustua tärkemmin tällä sivulla.
Lisäksi säätiö järjestää työpajoja ja seminaareja, joissa etsitään keinoja NEET-nuorten tilanteen parantamiseksi. Esimerkiksi lokakuussa 2024 Ami-säätiö järjesti yhteistyössä Live-säätiön kanssa Potentiaali esiin -seminaarin, jossa keskityttiin maahanmuuttajataustaisten nuorten koulutus- ja työllisyyspolkujen vahvistamiseen.
Hae rahoitusta ja anna meille palautetta
Ami-säätiö jatkaa työtään kohti osallistavampia työmarkkinoita rahoittamalla hankkeita, tukemalla tutkimusta ja järjestämällä tapahtumia. Tämän toiminnan kautta voidaan yhdessä etsiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisemiseksi, jotta nuorilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet kiinnittyä yhteiskuntaan ja työelämään. Tämä edellyttää jatkossakin monialaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä kohdennettuja toimia, jotka vastaavat nuorten erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.
Täältä löytyy vertailutietoa NEET-nuorista pohjoismaissa.
Anna palautetta NEET-nuoret Pohjolan pääkaupunkialueilla -sivujen hyödyllisyydestä. Anonyymin palautteen antaminen kestää muutaman minuutin ja käytämme sitä työmarkkinatiedon sivujen parantamiseen. Lomakkeen kautta voi myös jättää yhteydenottopyynnön Ami-säätiölle.