Vuosikatsaus 2024
Ami-säätiö keskittyi vuonna 2024 strategian uudistamiseen, ohjelmatyön kehittämiseen ja omistajaohjauksen vahvistamiseen
Toimitusjohtajan katsaus
Aloitin helmikuun alussa Ami-säätiön toimitusjohtajana ja vuosi 2024 on ollut kokonaisuudessaan säätiössä vahvaa kehittämisen aikaa. Keväällä hallitus hyväksyi säätiölle uuden rullaavan strategian, mikä tarkoittaa sitä, että jatkossa arvioimme strategiamme ajantasaisuutta vuosittain aiempien strategiakausien sijaan. Vuoden aikana myös säätiön henkilöresurssit saivat vahvistusta kahden rekrytoinnin myötä ja nyt meitä on toimistolla jo kuusi vakituista työntekijää.
Ami-säätiön tarkoituksena on parantaa pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden toimivuutta. Olemme siirtyneet viimeisten vuosien aikana oppilaitosta ylläpitävästä laitossäätiöstä kohti omaa ohjelmatyötä ja apurahatoimintaa painottavaksi säätiöksi. Ohjelmatyön lisäksi säätiömme tarkoitusta toteutetaan omistajaohjauksen kautta. Muutos on edennyt johdonmukaisesti vuosittain ja toimintamme on täsmentynyt erilaisten kokeiluiden avulla ja tulemme myös tulevina vuosina etsimään meille sopivia toimintatapoja erilaisten kokeiluiden avulla.
Juha Post
Ami-säätiön Toimitusjohtaja
Ohjelmatyö
Säätiön strategian ytimessä on ohjelmatyö, joka tarjoaa yhdessä sidosryhmien kanssa edellytyksiä säätiön tarkoituksen toteuttamiselle. Ohjelmatyön tavoitteena on edistää myönteisiä muutoksia pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden osaamisen kohtaannossa, monimuotoisuudessa ja hyvinvoinnin kehittymisessä.
Ohjelmatyön tavoitteita ohjaavat väestörakenteen muutos ja halu rakentaa pääkaupunkiseudusta kilpailukykyinen ja kiinnostava alue myös pohjoismaisesta näkökulmasta.
Ohjelmatyö koostuu hankerahoituksista ja henkilökohtaisista apurahoista, työmarkkinatiedon tuottamisesta sekä muusta omasta toiminnasta kuten tapahtumista, työpajoista ja tiedontuotannosta. Sidosryhmätyö on ohjelmatyössä keskeistä. Säätiön uuden ohjelmatyön toisena kokonaisena toimintavuotena ohjelmatyön parissa työskenteli kaksi henkilöä.
Viestintä ja vaikuttaminen
Ami-säätiön viestinnällisten sisältöjen määrää on kasvatettu pitkin vuotta 2024. Tärkeimpinä viestintäkanavia ovat säätiön omat verkkosivut sekä LinkedIn ja Facebook. Ami-säätiön näkyvyys kasvoikin valituissa viestintäkanavissa vuoden aikana merkittävästi.
Kävijämäärät viestintäkanavissa ovat kasvaneet tasaisesti ja säätiö on noussut erityisesti apurahoihin ja NEET-nuoriin liittyvissä hakukonehauissa listojen kärkipäähän. Syksyn aikana viestinnällä tuettiin ohjelmatyön Potentiaali esiin! -seminaari sekä toteutettiin laaja NEET-nuoriin kohdistuva vaikuttamiskampanja. Kampanjan tavoitteena oli herättää yleistä NEET-nuoriin liittyvää keskustelua sekä kertoa tutkijoilla ja hanketoimijoille mahdollisuuksista hakea apurahoja Ami-säätiöltä teemaan liittyen.
Vuoden aikana viestinnän ja vaikuttamisen tueksi on noussut myös vastuullisuus. Hallitus hyväksyi syksyllä Ami-säätiön vastuullisuustyön perusteet, joiden pohjalta säätiön vastuullisuustyötä lähdetään jatkossa kehittämään.
Omistajaohjaus
Omistajaohjauksella on tärkeä rooli säätiön tarkoituksen toteuttamisessa. Ami-säätiö on konserni, joka omistaa puolet AEL-Amiedu Oy:stä sekä kokonaan kiinteistöosakeyhtiö Wahad Oy:n. Keväällä Ami-säätiön hallitus hyväksyi molempia yhtiöitä koskevan omistajan tahtotilan.
Keväällä Ami-säätiön hallituksen edustajat istuivat alas AEL-säätiön edustajien kanssa keskustelemaan yhteisestä AEL-Amiedua koskevasta omistajastrategiasta. Yhteinen omistajastrategia hyväksyttiin molempien säätiöiden hallituksissa, jonka avulla omistajat ovat vaikuttaneet ALE-Amiedun toimintaan. AEL-Amiedu Oy:n omistajaohjausta toteutetaan erityisesti hallitustyöskentelyn kautta, jossa Ami-säätiöllä on viisi edustajaa. Vuonna 2024 myös hallituksen puheenjohtajuus kuului Ami-säätiölle.
Kiinteistöliiketoiminta
Ami-säätiö omistaa kaksi kiinteistöä Helsingin Pitäjänmäellä. Molemmat kiinteistöt on vuokrattu Ami-säätiön puoliksi omistamalle AEL-Amiedu Oy:lle pitkillä vuokrasopimuksilla. Kiinteistöille tehtiin vuoden 2024 aikana kuntokartoitukset ja samalla niiden pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmat päivitettiin. Kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa ja niitä on huollettu vuoden aikana suunnitelmien mukaisesti.
Valimotien kiinteistön tietoliikennekaapelointi uusittiin vuoden 2024 aikana, minkä ansiosta kiinteistössä on tarjolla nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet. Strömberginkujan kiinteistö on ollut kiinteistöosakeyhtiömuodossa. Vuoden 2024 aikana yhtiössä oli käynnissä sulautumisprosessi, jonka jälkeen kiinteistö siirtyi vuoden viimeisenä päivänä osaksi Ami-säätiötä.
Sijoitustoiminta
Ami-säätiön sijoitusvarallisuudesta vastaa kaksi täyden valtakirjan varainhoidon kumppania. Ami-säätiön sijoitustoimintaa ohjaa hallituksen hyväksymä varainhoidon strategia, johon tehtiin päivityksiä vuoden 2024 aikana, erityisesti vaihtoehtoisten sijoitusten suhteen.
Ami-säätiön hallitus teki vuoden 2024 aikana lisäsijoituksia säätiön sijoitussalkkuun yhteensä kahden miljoonan euron edestä. Sijoitustoiminta on tuottanut hyvin vuoden 2024 aikana ja lisännyt merkittävästi säätiön säätiöpääomaa.
Sijoitussalkkujen kehittymistä ja niissä tapahtuvia muutoksia seurattiin jokaisessa hallituksen kokouksessa. Lisäksi hallitukselle esiteltiin toimitusjohtajan raportti edellisen kuuden kuukauden tapahtumista.
Päätöksenteko ja hallinto
Ami-säätiön hallitukselle kertyi vuoden 2024 aikana yhteensä 12 kokousta. Hallituksen kokouksissa esittelijänä toimi toimitusjohtaja. Hallituksen alaisuudessa toimi apurahatoimikunta. Säätiöllä ei ole hallintoneuvostoa.
Säätiön hallituksen jäsenten nimittämisestä vastaavat säätiön perustajakaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Hallituksen puheenjohtajana toimi vuonna 2024 Juha Hakola ja varapuheenjohtajana Tapio Erma. Hallituksen kokoonpanoon ei tullut muutoksia vuoden 2024 aikana.
Hallituksen varsinaisten kokousten lisäksi hallitus piti keväällä strategiaseminaarin ja kaksi iltakoulua, joista tammikuun iltakoulussa keskityttiin taloushallintoon ja talousjohtamiseen sekä syksyn iltakoulussa kompleksisuusajatteluun ja arviointityön tekemiseen.
Säätiön hallinto on kevyt ja siitä vastaavat toimitusjohtaja sekä assistentti. Vuoden 2024 aikana päivitettiin Ami-säätiön riskikartta, hallintosääntö ja lähipiiriohje.