Olemme pulassa ja tarvitsemme työvoimaa
Suomessa kolkuttelee työvoimapula, ja väestörakenteen muutokset ovat hälyttäviä: vuonna 2040 maassamme on 100 000 työikäistä vähemmän, mutta samanaikaisesti 300 000 eläkeläistä aiempaa enemmän.¹
Suomi ei ole monelle houkutteleva maa, ja “väärä” sukunimi on usein este työllistymiselle². Syrjintään ja maahanmuuttoon liittyvä keskustelu on tulehtunutta ja tulenarkaa. Työllistymisen rakenteiden on kuitenkin muututtava, jotta Suomen kasvu ja talous voidaan turvata.
Kysymys kuuluu: mitä meidän pitää tehdä, jotta tilanne muuttuu?
Lue kaikki artikkelit ja katso videot: #RohkeusMuutokseen
Työ on ihmisen perusoikeus.³ Meidän täytyy luoda Suomesta paikka, jossa jokainen, sukunimestä ja taustasta riippumatta, saa mahdollisuuden rakentaa omaa tulevaisuuttaan.
Pyysimme odottamattomia tahoja – yritysjohtajia, enkelisijoittajia, rekrytoijia – tuomaan pöytään ratkaisuja. Nämä tuntemattomat ihmisoikeuksien puolustajat jakavat nyt näkemyksensä siitä, kuinka Suomi pidetään tulevaisuudessakin hyvinvointivaltiona ja työmarkkinat vastaanottavina.
“Suomen tuntemattomat ihmisoikeuspuolustajat” on voimakas vetoomus muutoksen puolesta. Tavoitteenamme on herättää keskustelua ja tietoisuutta suomalaisen työelämän monimuotoisuudesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.
Haluamme purkaa ennakkoluuloja ja lisätä ymmärrystä siitä, kuinka monimuotoinen työelämä rikastuttaa maatamme, niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin. Kutsumme kaikki mukaan tähän tärkeään keskusteluun.
Edelläkävijät saavat työlle tekijöitä
Suomalaisissa yrityksissä on osittain jo herätty osaajapulaan, mutta ennakkoluuloja ja pelkoja on edelleen paljon. Haluamme herätellä, antaa tietoa ja kannustaa yrityksiä tarkastelemaan omaa tilannettaan ja tulevaisuuttaan. Monimuotoinen työyhteisö synnyttää innovaatioita, ruokkii luovuutta ja kasvattaa tulosta.
Katso Elinan videovetoomus täältä.
Joskus yritykset luulevat olevansa avoimia, mutta käytänteissä piilee ongelmia. Työyhteisöjen ja koko Suomen yhteiskunnan täytyy työskennellä sen eteen, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi.
Lue Aichan koko haastattelu täältä.
Luodaan yhdessä Suomeen paremmat työmarkkinat
Voit tukea hanketta jakamalla tarinoitamme ja videoitamme sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtagia #RohkeusMuutokseen. Osallistu keskusteluun, kerro omia kokemuksiasi tai ehdota ratkaisuja. Yhdessä voimme luoda kukoistavan työelämän kaikille Suomessa.
¹Tulevaisuudennäkymiä meille maalasi Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen. Lue hänen koko haastattelunsa täältä.
²Tuoreen selvityksen mukaan nimetön työnhaku voi olla tehokas keino rekrytointisyrjinnän vähentämiseksi etenkin silloin, kun työnhakijalla on ulkomaalaisen kuuloinen nimi. Lue uutinen täältä.
³Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus määrittelee, että jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. Lue aiheesta täältä.
Löydä lisää videoita ja haastatteluja somekanaviltamme! Seuraa Ami-säätiötä Instagramissa, Facebookissa, LinkedInissä ja Twitterissä ja liity mukaan keskusteluun.
Yhdessä luomme Suomesta paremman työympäristön kaikille.