Jokaisella meistä on todennäköisesti ollut hetkiä, jolloin olemme jääneet ulkopuolelle tai tunteneet itsemme näkymättömiksi. Toisille meistä tämä on ohimenevä tunne – toisille taas arkipäivää.
Entä jos voisimme varmistaa, että jokainen työntekijä tuntee kuuluvansa yhteisöön ja voisi kasvaa, kehittyä ja antaa parastaan?
On helppo ymmärtää, että tällainen organisaatio on tavoiteltava, mutta sen saavuttaminen on vaikeampaa. Asenteemme, ennakkokäsityksemme ja pelkomme hidastavat ja joskus jopa estävät muutoksen.
Osaamisen hukkaaminen on haaste
Monimuotoisuuden vahvistaminen pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla on Ami-säätiön ohjelmatyön tavoitteita. Suomen väestö vähenee ja vanhenee, mutta samalla monimuotoistuu. erityisesti ulkomaalaistaustaisen väestön määrän kasvun ja monimuotoistumisen myötä. Jos haluamme hyötyä monimuotoisuudesta, on meidän nähtävä tänne tulevat ja täällä olevat osana yhteisöjämme. Monimuotoisuus ilman mukaan pääsemistä ei tuota tuloksia. Toisin sanoen, mukaan pääsemättömyys hukkaa osaamista.
Monimuotoisuus ja strategiset tavoitteet
Monimuotoiset työmarkkinat, joissa on tilaa erilaiselle osaamiselle, ajattelulle ja taidoille, ovat tavoittelemisen arvoisia. Lainsäädäntö velvoittaa meitä, mutta olemmeko hyödyntäneet monimuotoisuuden tuomat edut strategisesti tärkeillä alueilla – kuten työvoiman saatavuudessa, veto- ja pitovoimassa, innovaatioissa, asiakaskokemuksen syventämisessä tai vaikkapa työntekijöiden hyvinvoinnissa?
Strateginen lähestyminen auttaisi meitä keskittymään osaamiseen ja mukaan pääsemiseen. Moni organisaatio tekee jo töitä monimuotoisuuden eteen eri syistä. Todellinen muutos syntyy, kun tämä työ perustuu strategiseen ajatteluun ja selkeään ymmärrykseen monimuotoisuuden ja mukaan pääsemisen hyödyistä juuri kyseiselle organisaatiolle.
Monimuotoisuus Ami-säätiön ohjelmatyössä
Ami-säätiössä olemme ottaneet monimuotoisuuden vahvistamisen yhdeksi teemaksemme – monimuotoiset työmarkkinat ovat yksi kolmesta painopisteestämme.
Olemme rahoittaneet muun muassa anonyymin rekrytoinnin vaikutuksista yhdenvertaisuuteen keskittyvän Laboren tutkimuksen sekä useita hankkeita, jotka tukevat työelämän reunamilla olevien ryhmien pääsyä työmarkkinoille sekä hankkeita, jotka käsittelevät mukaanpääsemistä.
Kuluvan syksyn aikana keskitymme erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten tilanteeseen, ja järjestämme tähän liittyvän seminaarin yhteistyössä Live-säätiön kanssa. Seminaari ja sitä seuraava työpaja pohjustavat tulevaa toimintaamme.
Mennään eteenpäin
Monimuotoisuuden ja mukaanpääsemisen edistäminen työelämässä ei ole vain puhetta tai lain kirjaimen noudattamista, vaan ratkaiseva tekijä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Se haastaa meidät muuttamaan juurtuneita ajattelutapojamme, laajentamaan näkökulmiamme ja toimimaan toisin. Se tuo osaamisen näkyviin ja käyttöön.
Raadollisesti ajatellen tätä vaatii jo väestörakenteen aiheuttama toimintaympäristön muutos. Ei jäädä paikoilleen.