Haku täsmennettyihin teemoihin toimii normaalin hankerahoituksemme tapaan.
Myönnämme vuonna 2024 täsmennettyä hanketukea osaamisen ennakointitiedon kehittämiseen pääkaupunkiseudulla. Täsmähaku on ensimmäinen laatuaan.
Ami-säätiön ohjelmassa on kolme painopistettä, joiden myönteiseen kehittymiseen myönnämme hankeavustuksia. Tänä vuonna kokeilemme myös painopisteiden sisällä täsmennettyjä hakuja.
Osaaminen ja kohtaannossa onnistuminen -teemassa ensimmäinen täsmähaku kohdistuu osaamisen ennakointitietoon: kuinka tieto kehittyy ja kuinka sitä voidaan hyödyntää yhä paremmin pääkaupunkiseudulla.
Täsmähaun yhtenä käynnistäjänä toimii loppuvuodesta 2023 yhdessä Ennakointikamarin kanssa Taloustutkimuksella teetetty selvitys, jonka mukaan osaamisen ennakointitiedon hyödyntämisessä on vielä paljon tehtävää ja sitä kautta voitettavaa. Tahtoa kehittämiseen kuitenkin on, ja selvityksessä löydettiin myös useita tekijöitä, jotka motivoisivat tiedon parempaa hyödyntämistä.
Lue tästä lisää hankerahoituksesta ja täsmähausta
Miksi panostus ennakointitietoon on tärkeää?
Ennakointiselvitys suunnattiin toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille, korkeakouluille sekä työllisyystoimijoille Helsingin seudulla.
Sen mukaan oppilaitoksissa nähdään, että esimerkiksi opiskelijoiden kyvykkyyttä ymmärtää osaamistarpeiden muutoksia sekä tulevaisuuden lukutaitoa on syytä vahvistaa. Myös työllisyystoimijat uskovat, että jatkossa heidän palveluissaan voidaan vahvistaa asiakkaiden kyvykkyyttä ymmärtää osaamistarpeiden muutoksia omalla alallaan.
Yleisimpänä tekijänä ennakointitiedon alihyödyntämiseen pidetään systemaattisen toimintamallin puuttumista. Ennakoinnissa on pohjimmiltaan kyse muutoksesta, ja ennakointitietoon liittyy sekä faktoja että näkemyksen ja ymmärryksen muodostamista. Siksi ennakointi ja ennakointitieto voivat näyttäytyä vaikeasti avautuvina käsitteinä.
Hanke voi luoda uutta tai vahvistaa ennakointitiedon käytänteitä
Haastamme nyt pääkaupunkiseudun koulutus- ja työllisyystoimijat mukaan kehittämään osaamisen ennakointitiedon käyttöä entistäkin vankemmin.
Voisiko hanke olla esimerkiksi:
– Henkilöstön ennakoinnin kyvykkyyksien kehittämistä
– Opiskelijoiden tulevaisuustaitojen ja ennakointiosaamisen vahvistamista
– Ennakointitiedon hyvien käytänteiden tunnistamista
– Systemaattisen toimintamallin tai jonkin sen osan luomista tai nykyisen mallin jalostamista
Erilaista ennakointitietoa tarvitaan esimerkiksi:
– Tekoälyn hyödyntämisen ennakoinnissa
– Ennakointitiedon ja päätöksenteon avaamisessa ja vahvistamisessa
– Ylipäätään sen miettimistä, mikä on toivottu tulevaisuus, mihin siinä voidaan vaikuttaa ja miten? Mitä toimenpiteitä otamme nyt kohti haluttua tulevaisuutta? keiden muiden pitää toimia?
Ennakointitiedon paras näkemys esiin
Uskomme, että kentällä on paras näkemys siitä, mitä kannattaa tehdä.
Tällä hetkellä olemme myöntäneet avustuksen muun muassa Demos Helsingin toteuttamalle hankkeelle, jossa käsitellään yhdessä pääkaupunkiseudun toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen kesken vihreän siirtymän osaamis- ja koulutustarpeita.
Elinkeinoelämän oppilaitokset ry puolestaan tutkii, miten osaamistarpeita koskeva tieto vaihtuu oppilaitosten ja työelämän vuorovaikutuksessa.
Haku täsmennettyihin teemoihin toimii normaalin hankerahoitustemme tapaan. Lue ohjeet hankerahoitukseen. Tutustu myös Osaamisten ennakointitiedon hyödyntäminen –selvityksen tuloksiin
Lisää aiheesta:
Osaamisen ennakointitietoa voidaan hyödyntää vielä paremmin | Ami-säätiö
Tulevaisuuden pohtiminen ei ole luksusta, vaan ennakointitietoa tarvitsee jokainen | Ami-säätiö
Vastuullisuus ja teknologia ovat siivilä, jonka läpi tulevaisuuden osaaminen virtaa | Ami-säätiö
Innovaatiot näyttävät suuntaa tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta | Ami-säätiö
Ota osaamistarpeiden ennakoinnin hyödyntämispotentiaali paremmin käyttöön | Helsingin seudun kauppakamari (avautuu uuteen ikkunaan)