Oppilaitos-yritysyhteistyötä tarvitaan, jotta sekä oppilaitokset, että työnantajat voivat yhdessä tunnistaa tulevaisuuden työvoimatarpeita. Tämä edellyttää jatkuvaa tiedonvaihtoa ja suunnitelmallisuutta.
Elinkeinoelämän oppilaitokset EOL ry:n kehittämishankkeessa tehty selvitys osoittaa, millaista oppilaitos-yritysyhteistyön tulisi olla, jotta kohtaanto-ongelmaa voitaisiin ratkoa aiempaa tehokkaammin.
EOL:n toiminnanjohtaja Soile Koriseva ja verkostokoordinaattori Aleksi Nenonen kertovat, mitä hanke opetti ja mitä seuraavaksi tulisi tapahtua, jotta maailma muuttuu piirun verran parempaan suuntaan. Toukokuussa 2024 julkaistun selvityksen tuotti Owal Group.
Miten tiivistätte hankkeen parhaat tulokset ja opetukset?
Soile Koriseva: Osaamisen ennakoinnin tulisi olla oppilaitosten strategian keskiössä ja näkyä eri tavoin toiminnassa ja yhteistyön luomisessa. Ellei ennakointi jo ole siellä strategiassa, niin siellä sen kuuluisi olla, jotta asiat menevät eteenpäin.
Mielenkiintoista oli selvittää, missä kohtaa oppilaitos-yritysyhteistyö sakkaa. Silläkin on paljon merkitystä, millainen kyky ja halu yrityksillä on sanoittaa omia osaamistarpeitaan. Joskus tämä uupuu kokonaan tai prosesseja ei ole. Kohtaantohaasteeseen vastaaminen on kahden kauppa.
Aleksi Nenonen: Omasta näkökulmasta herättelevää oli, että monessa paikassa ennakointiin liittyviä asioita jo tehdään automaattisesti. Siksi on tärkeää, että se olisi myös yhdenmukaista. Hankkeen aikana jäi mieleen, että muutoksen tulee näkyä oppilaitoksissa ihan tehtävätasolla. Työtä sekä vastuita järjestelemällä ennakointityö on tiukasti mukana jokapäiväisessä toiminnassa.
Miten ymmärryksenne syveni projektin aikana?
Soile: Yhteiskunnassa puhutaan paljon siitä, mitä oppilaitosten tulisi tehdä, mutta yhtä tärkeä on, mitä yritykset ja työnantajat voivat tehdä, jotta opiskelijoilla olisi työpaikkoja. Yhteistyö tuottaa tunnetusti laadukkuutta ja hyötyä. Esimerkiksi oppilaitosten keskittyminen ja erikoistuminen on osa laadun nostamista.
Koulutuspolitiikan näkökulmasta meillä tulisi olla saavutettavampi järjestelmä varsinkin jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Käytetäänkö siihen tarpeeksi resursseja? Nythän nipistetään. Aikuisten koulutustarve kasvaa, mutta politiikan suunta ei näytä menevän sen mukaisesti.
Aleksi: Hanke on luonut laajan kuva ammatillisen koulutuksen moninaisuudesta lähtien sellaisista koulutuksenjärjestäjistä, joista ei monesti olla tietoisia. Mitä kaikkea ammatillisissa oppilaitoksissa tehdäänkään ja kuinka arvostettua se on? Usein ammatillisesta koulutuksesta puhutaan ongelmien kautta, eivätkä nämä erityislaatuiset oppilaitokset pääse esiin. Omana tavoitteenamme on ollut tehdä tätä moninaisuutta näkyväksi viestinnällä.
Millä tavoin maailma on tästä eteenpäin parempi?
Soile: Hanke alkoi todella oikeaan aikaan, koska maailma on muuttunut koulutuspolitiikan, aikuiskoulutuksen ja jatkuvaan oppimisen näkökulmasta aika rajustikin yhdessä vuodessa. Emme hanketta aloittaessa tienneet, kuinka ajankohtaiseen aikakauteen isketään. Se antaa eväitä toivottavasti jatkossa myös polittiseen päätöksentekoon. Siellä tulisi tehdä ratkaisuja, jotka mahdollistavat ammatillisen koulutuksen ketteryyden säilymisen ja kehittymisen.
On ollut todella ansiokasta mennä syvällisesti siihen, mitä oppilaitos-yritysyhteistyö on kohtaannon kannalta. Selvitys jo itsessään tuo moninaisuutta esiin. Siellä on ennestään tuttuja kulmia, mutta nyt kaikki on arvokkaasti paketoitu yhteen. Selvityksen pääviesti on, että ammatilliset oppilaitokset ovat kohtaannon tärkeitä haltijoita ja tarvittavan tiedon eteenpäin välittäjiä.
Mitä pitäisi seuraavaksi tehdä?
Soile: Selvityksen julkaisuseminaarissa oli puhetta toimialakohtaisesta yhteistyöstä työmarkkinajärjestöjen ja muiden työmarkkinatoimijoiden sekä koulutuspolitiikan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on miettiä, miten elinkeinoelämän ja yritysten tarvetta sanoitetaan paremmin. Nyt asiat on tuotu esiin ja luotu verkostoa. Seuraavaksi tämä elinkeinoelämän eri toimialoilta noussut kiinnostus pitää hyödyntää laajemmin.
Oli ilo kuulla myös valtionhallinnosta opetus- ja kulttuuriministeriön näkemys siitä, että havaintomme ovat oikean suuntaisia ja yhteiseen eteenpäin viemiseen on selvästi tahtoa.
Rahoitusta ennakointityöhön?
Tiesithän, että myönnämme hankerahoitusta osaamisen ennakointityölle. Rahoitusta voi hakea vuoden 2024 aikana. Lue tarkemmat hakuohjeet.
Lisätietoa aiheesta:
Lue hankkeen esittelyuutinen.
Lue kehittämistyön loppuraportti (pdf aukeaa uuteen ikkunaan).
Lue pääkaupunkiseudun toimijoille suunnatun ennakointitiedon kyselytutkimuksen tulokset.