Jatkuvan oppimisen mahdollistaminen edellyttää näkemystä työelämässä tarvittavan osaamisen kehityssuunnista ja uudenlaisia oppimisen, osaamisen kehittymisen mahdollistavia ratkaisuja.
Tulevaisuusmuotoilun ABC -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutustarjontaa vahvistamalla koulutuksen tarjoajien ja heidän henkilöstönsä ennakointiosaamista. Vastaavaa osaamista tarvitaan myös elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien kohdalla.
Hankkeessa kehitetään ennakointiosaamista selkeyttämällä toimintatapaa, jolla organisaatioissa voidaan hyödyntää ennakointitietoa osana jatkuvan oppimisen mahdollistavan koulutustarjonnan ja -ratkaisujen suunnittelua. Hankkeessa koottu tieto ennakointitiedon lähteistä sekä hankkeessa tuotettu ja testattu käytännönläheinen ohjeistus ennakointitiedon hyödyntämiseen ja soveltamiseen koordinoidaan verkkosisällöksi.
– Tarjoamme hankkeessa kaikille koulutusratkaisuiden ja tulevaisuuden osaamisen kanssa työskenteleville konkreettisen ja koordinoidun polun työkaluineen koko tulevaisuusmuotoilun prosessiin, kertoo hankkeen asiantuntija Aino Piispanen Live-säätiöstä.
Hankkeessa esimerkiksi ei vain esitellä ennakoinnin tietolähteitä ja erilaisia ennakoinnin työkaluja vaan siinä opastetaan, miten tiettyä työkalua on sovellettu tiettyyn, yleisesti tarjolla olevaan ennakointitietoon. Näitä tapoja myös testataan käytännössä.
– Jo tässä vaiheessa hankekehitystyötämme kohtaan on herännyt kiinnostusta. Kiinnostusta on herättänyt etenkin se, miten ennakointitietoa saadaan tuotua käytännön toiminnan tueksi ja miten sen avulla on mahdollista muotoilla koulutustarjontaa. Keskusteluissa eri verkostoissa on oltu innostuneita ja tuotu esiin kuinka käytännönläheisille ohjeistuksille ja esimerkeille on tarvetta, sanoo innovaattori ja palvelumuotoilija Pia Törnwall Live-säätiöstä.
– Olen työssäni huomannut, että oman organisaationi lisäksi tällaiselle ennakointitiedon hyödyntämistä konkreettisesti opastavalle jäsennykselle olisi laajemminkin tarvetta, sanoo hankeasiantuntija Jukka Laitinen Laurea-ammattikorkeakoulusta.
Laurea ja Live löysivät toisensa, kun Uudenmaan koulutustoimijoiden Makeata Uusimaa -verkostossa pohdittiin yhteistä kehittämistä ja TKI-toimintaa.
– Yhteistyömme on ollut antoisaa ja arvokasta, olemme oppineet toisiltamme ja hyötyneet toistemme erilaisesta osaamisesta, verkostoista ja näkemyksistä, sanoo projektipäällikkö Sini Seppä- Kortelainen Laurea-ammattikorkeakoulusta ja jatkaa, että työpajoihin, joissa ohjeistuksen toimivuutta testataan ja kehitetään osallistuu työelämän edustajien lisäksi myös alueen muita oppilaitoksia.
Valmista verkkosisältöä ja hankeen muita oppeja saadaan käyttöön keväällä 2025.
Hankkeesta muualla:
Intro-video hankkeesta Lauran sivuilla:
Tulevaisuun muotoilun ABC – esittely – Laurea MediaSpace