Suomessa puhutaan paljon pidempään kotona lapsiaan hoitaneiden maahanmuuttajataustaisten kotivanhempien työelämään siirtymisen nopeuttamisesta ja sen tärkeydestä. Tutkimuksia ja selvityksiä lukiessa käy kuitenkin ilmi, että tämän ryhmän omat näkemykset ja kokemukset puuttuvat keskustelusta.
Hankkeen tavoite on tuottaa kohderyhmästä syvempää ymmärrystä. Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää järjestöissä, kunnissa ja kotoutumis- ja työllisyyspalveluissa sekä laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tieto voi auttaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoita kehittämään kohderyhmän tavoittamista, palveluita, palveluohjausta ja viestintää
Tutkimus kilpailutettiin ja toteuttajaksi valittiin E2 Tutkimus. E2 Tutkimuksen hankesuunnitelma keskittyy somalitaustaisiin maahanmuuttajiin, sillä Suomen somalit on yksi maamme runsaslukuisimmista maahanmuuttajaryhmistä, ja ryhmän työllisyysaste on alhainen. Valtaosa Suomen somaleista asuu pääkaupunkiseudulla.
E2 Tutkimuksen toteuttamassa hankkeessa keskitytään Suomen somaliäitien kokemuksiin arjesta ja työmarkkinoille siirtymisestä. Somalitaustaiset naiset, joita tässä tutkimuksessa tarkastellaan, kohtaavat useita esteitä pyrkiessään työmarkkinoille. Heidän näkemyksensä on tärkeää huomioida silloin, kun julkisessa keskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa pohditaan keinoja työllisyysesteiden ylittämiseen.
Tämä tutkimus pohjautuu 20 somaliäidin sekä kolmen kansalaisjärjestöissä toimivan somalitaustaisen työntekijän näkemyksiin ja kokemuksiin.
Tutkimus vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Millaisia kokemuksia kohderyhmällä on työllistymiseen liittyvistä palveluista ja miten palveluohjausta, palveluista viestintää ja kohderyhmien tavoitettavuutta voidaan parantaa?
Mitä kohderyhmään kuuluvat äidit ajattelevat Suomen työelämästä ja työmarkkinoista? Miten he näkevät oman ja kohderyhmänsä työmarkkinoille siirtymisen, siihen liittyvät motivaatiotekijät, toiveet ja odotukset?
Miten kohderyhmään kuuluvat näkevät varhaiskasvatuksen, päivähoidon ja kotihoidontuen merkityksen, miten he tuntevat päivähoidon eri muotoja ja mitä he ajattelevat kasvattamisesta kahden kulttuurin välimaastossa?
Miten kohderyhmään kuuluvat kuvaavat osallisuuttaan Suomessa, millaista osallisuutta he kaipaavat, ja kuinka kohderyhmän osallisuutta ja työmarkkinaosallistumista voidaan parantaa?
Lue lisää
Blogikirjoitus: Kohti-tyoelamaa-vai-palveluiden-katveeseen
Uutinen: Maahanmuuttajakotiäitien polku työelämään on yhä kivinen