Hankkeessa tuotetaan tietoa ja ymmärrystä 55 vuotta täyttäneiden työttömien miesten työllistymisen mahdollisuuksista ja esteistä. Käytäntöä palvelevaa tietoa syntyy myös siitä, millaista osaamista ja asenteiden muutosta ikääntyneiden työttömien miesten työllistyminen edellyttää.
Kyseessä on laadullinen, pääkaupunkiseudulle kohdistuva selvitys. Hankkeessa tehdään teemahaastatteluja yli 55-vuotiaina työllistyneille, työttömille työnhakijoille, työllisyyspalveluiden asiantuntijoille ja työnantajille. Moninäkökulmaisuutta hyödynnetään, jotta saadaan rikkaampi kuva ilmiöstä ja sen selittävistä tekijöistä. Lisäksi kootaan yhteen kirjallista tietoa aiheesta, mm. tutkimuksista sekä muista selvityksistä ja hankkeista.
Selvityksen tuloksena syntynyt tieto palvelee pääkaupunkiseudun työllisyydenhoidon toimijoita ja työllistämisen parissa muutoin työskenteleviä. Se tuottaa tärkeää tietoa myös työpaikoille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
– Työllistymistä estäviä tekijöitä on esillä julkisessa keskustelussa. Näitä ovat mm. heikentynyt terveys ja työkyky, digiosaamisen puute ja vaillinainen koulutustausta, kielteiset asenteet ja uraosaamisen puute. Nämä johtavat usein työttömyyden pitkittymiseen. Hankkeessa haluamme painottaa ratkaisukeskeisyyttä, ja tarvittaessa olla mukana rikkomassa konkareiden työllistymiseen liittyviä myyttejä. Hankkeemme ohjaava kysymys on: Mitkä tekijät edistävät yli 55-vuotiaiden suomenkielisten miesten työllistymistä? valottaa Anne Kallio Vates-säätiöstä hankkeen taustoja.
– Julkinen keskustelu konkareiden työllistymisestä sisältää monia sävyjä. Yli 55-vuoden ikä nähdään esteenä työllistymiselle. Negatiiviset asenteet elävät monissa keskusteluissa, vaikka tilastot taustalla kertovat, että esimerkiksi työnantajien asenteet ovat aiempaa myönteisempiä. Pääkaupunkiseudun työmarkkinat tarvitsevat myös konkarien osaamisen käyttöön. Tämä nostaa työllisyysastetta ja vahvistaa työelämän monimuotoisuutta sanoo Elisa Virkola Miina Sillanpään Säätiöstä.
Hankkeen toteuttajana on Vates-säätiö, mutta se toimii yhteistyössä Miina Sillanpään Säätiön kanssa. Vates-säätiöllä on pitkä kokemus osatyökykyisten asioiden edistämisestä ja Miina Sillanpään Säätiön vahvuus liittyy ikääntymisen ja toimijuuden ymmärtämiseen. Kummallekin säätiölle tämä hanke on tapa tuoda osaamistaan uuden kohderyhmän hyödyksi. Hankekumppanit toimivat myös tiiviissä yhteistyössä Helsingin työllisyyspalveluiden kanssa. Näin tuloksia ja niiden antia voidaan tuoda pääkaupunkiseudulle jo hankeaikana.
– Kun tarkastelemme dataa, huomaamme, että yli 55-vuotiaat miehet ovat yksi kohderyhmä, jonka työllistymistä tulee tukea yhä vahvemmin. Hanke auttaa meitä ymmärtämään heidän kokemuksiaan ja syventämään kohderyhmäymmärrystämme, joka tukee aikaista palveluohjausta ja työllistymistä, tiivistää Anu Mäkinen työllisyyspalveluista hankkeen hyödyllisyyttä.
Takaisin hanke-esittelysivulle